Krogsnusk läggs ut på nätet

Antalet anmälda matförgiftningar i Uppsala ökade med 50 procent i fjol. Nu skärps kontrollen av livsmedelsföretag och resultaten planeras att läggas ut på kommunens hemsida.

Uppsala2006-03-13 00:00
Miljökontoret fick under 2005 in 172 anmälningar om misstänkta matförgiftningar. Antalet brukar ligga runt ett hundratal per år, och under 2004 gjordes 112 anmälningar.
- Jag har ingen förklaring till varför det i fjol gjordes så många fler anmälningar om misstänkta matförgiftningar. Det kan delvis bero på att det har skrivits om matförgiftningar i tidningar och att människor därför varit mer uppmärksamma, säger Anna Axelsson, avdelningschef för livsmedel och djurskydd vid miljökontoret.

Oanmälda besök
Miljökontoret prioriterar sedan förra året förebyggande tillsyn. Totalt fem inspektörer kommer att göra oanmälda besök på cirka 300 livsmedelsföretag under året för att omgodkänna verksamheter enligt den nya lagstiftningen. Resterande kontroller ska ske under 2007.
- Vi börjar med de anläggningar som har den känsligaste hanteringen. Vi skickar ut ett brev i förväg om att vi dyker upp men det får företagen ett tag innan vi kommer. Så många inspektörer som det blir i år har vi aldrig tidigare varit, och detta är en rejäl förstärkning, säger Anna Axelsson.
Utöver dessa kommer fyra inspektörer att arbeta med ny­etableringar, klagomål och anmälningar om misstänkta matförgiftningar.
- I den nya lagen är det tydligt att det är livsmedelsföretagaren som ansvarar för livsmedelssäkerheten och som ska visa att verksamheten är säker. Vi kommer att pröva de kontrollprogram och lokaler som företagen tar fram för att se att dessa är tillräckliga. Hittills är vi positivt överraskade: de program vi sett är bättre än vad vi förväntade oss.

Ansvar för egenkontroll
Den nya lagen innebär också att kommunen inte på samma sätt som tidigare ska fastställa kontrollprogrammen.
Ansvaret för att ta fram underlag för egenkontroll ligger på verksamheten. Framöver väntas en ny marknad som sysslar med livsmedelssäkerhet att växa kraftigt.
— Jag utgår från att de nya bestämmelserna kommer att höja kunskapsnivån och också innebära att livsmedelshanteringen blir bättre.
Anna Axelsson hoppas att miljökontoret som ett första steg så småningom kan börja publicera tillsynsresultaten på hemsidan. Detta sker redan i några svenska kommuner.
— Jag är i grunden också positiv till att vi börjar med smiley-märkning. För att kunna införa detta måste det bland annat ses till att det går att göra en omkontroll inom en rimlig tid så att man inte behöver riskera att ha en sur gubbe för länge. Jag hoppas att vi kan införa detta i Sverige om några år.
Frågan om smiley-märkning, som innebär att en butik eller re­staurang som kontrollerats får en glad eller sur smiley-gubbe anslagen vid entrén, ligger för närvarande hos regeringen. Märkningen finns sedan ett antal år i Danmark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om