Krogpersonal testas inför rökförbudet
Vid lungkliniken i Uppsala inleddes på måndagen en unik studie som ska visa hur restauranganställdas hälsa påverkas av det rökförbud som införs om en dryg månad.
— Det här är en unik möjlighet att undersöka hur man påverkas av passiv rökning. Här går det att få svart på vitt genom mätningar före och efter rökförbudet, säger Maria Mare, sjuksköterska vid Akademiska sjukhusets lungklinik och den som tillsammans med kollegan Gunilla Hägg leder undersökningarna i Uppsala.
Ett fåtal anmälda
Totalt i landet hoppas man få ihop 250 försökspersoner. I Uppsala är tanken att 20 personer ska delta. Hittills har endast ett fåtal anmält sig och fler intresserade efterlyses.
Först ut på måndagen är 28-åriga Karin Lamberthz, som arbetat inom krogbranschen sedan 1997. För tillfället arbetar hon på krogen Alfons i Uppsala som bartender och croupier.
— Jag tyckte att det lät intressant att få se hur jag påverkas av min arbetsmiljö, säger Karin Lamberthz, som får börja med att mäta sin lungkapacitet genom att blåsa upprepade gånger i ett munstycke.
Resultatet ser bra ut. Nu blir nästa steg att under fyra arbetspass bära en dosa som mäter nikotinhalten. Därefter lämnas urinprov.
Även rökande kolleger positiva
Samma sak ska sedan upprepas en tid efter att rökförbudet införts och därefter ytterligare en gång efter ungefär ett år. Karin Lamberthz och övriga försökspersoner ska även notera om de exempelvis utsätts för mycket passiv rökning på fritiden. Rör det sig om försökspersoner som är rökare eller snusar ska det egna "intaget" noggrant noteras.
Karin Lamberthz tillhör kategorin ickerökare. Hon berättar att även de kollegor som röker är positiva till att det snart är slut på bolmandet.
— Alla jag har pratat med ser fram emot förbudet. Som anställd störs man ofta av röken och den dåliga lukten som sitter i efter ett arbetspass, säger Karin Lamberthz, som dock är inställd på att nya "dofter" kan komma att ersätta röklukten när mycket folk trängs i lokalerna.
— Jag var på en nation som redan infört rökförbud och det luktade riktigt mycket gympasal, säger Karin Lamberthz med ett leende.
Men lite svettlukt har ingen dött av. På lungkliniken framhålls att passiv rökning däremot kan vara mycket skadligt.
— Ur hälsoaspekt är rökförbudet ett mycket positivt steg, säger Gunilla Hägg.
Fakta
Från 1 juni blir det förbjudet att röka på restauranger och krogar i Sverige. Lagändringen innebär att det råder fullständigt rökförbud med undantag för servering som sker utomhus. Särskilda rökrum kan installeras, men där får ingen servering ske.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!