Under tisdagen meddelade Uppsalarestaurangen Mjesto att de ansökt om konkurs.
– Vi har tagit beslutet att lägga ned verksamheten och anledningen är sviterna efter pandemin. Vi har helt enkelt inte lyckats få bäring i ekonomin efter pandemin, säger delägaren André Leto.
Var det här ett svårt beslut att fatta?
– Jättesvårt. Vi har ju lagt ner våra liv i det här, säger delägaren Shain Bigün.
Mjesto, som ligger på Vaksalagatan i centrala Uppsala, öppnade 2017. Under det senaste året gjorde Mjesto en förlust på 3 miljoner kronor. I en anmärkning i koncernens årsredovisning skriver revisorn att skatter vid flera tillfällen under året inte betalats i rätt tid. Redan i början av 2024 var aktiekapitalet förbrukat, vilket är en signal om allvarliga ekonomiska problem.
– Det är en analys som jag inte har någon som helst anledning att betvivla, säger konkursförvaltaren Magnus Isaksson.
Enligt konkursförvaltaren har företaget även haft anstånd med en del betalningar till Skatteverket och så ska det finnas en del leverantörsskulder.
Styrelsen uppger i årsredovisningen att man trots den dåliga ekonomin beslöt att driva krogen vidare "för att återhämta förlusten", något som alltså inte lyckades. Revisorn är kritisk till att bolaget inte avvecklades tidigare, med tanke på de ekonomiska förlusterna.
– Det har tyvärr varit en stadig utförsbacke sedan pandemin. Vi har inte återhämtat oss. Vi trodde verkligen att marknaden skulle lätta upp och det skulle bli bättre, men så blev det inte, säger André Leto.
Magnus Isaksson bekräftar den bild som André Leto målar upp.
– Det är inte bara Mjesto som drabbats av en allt tuffare marknad. Tittar man på restaurangvärlden som helhet är kundunderlaget ganska oförändrat, men konsumtionen har minskat och i förlängningen påverkar det intäkterna. Samtidigt som det kommer in mindre pengar står man med i stort sett oförändrade kostnader. I förlängningen blir det en ohållbar situation, menar Magnus Isaksson.
Under onsdagen träffade Magnus Isaksson ägarna till Mjesto för en första genomgång. Vad som händer med verksamheten är oklart.
– Jag håller på att titta vilka panter och leasingavtal som finns i företaget samt vilka tillgångar som är möjliga att sälja för att säkra pengar i konkursen. Nästa steg är sedan att titta på räkenskaperna, säger Magnus Isaksson.
Krögarna tror att Mjesto kommer att vara saknat i Uppsalas uteliv.
– Det vi har gjort här var kanske inte unikt, men något som inte många andra levererade. Vi har haft en god stämning och kunnat erbjuda en härlig miljö för alla, säger André Leto.
Både han och Shain Bigün är välkända krögare i Uppsala och varit inblandade i driften av bland annat Flustret och Escobar. Vad som händer härnäst är än så länge oklart.
– Nu ska vi ta en paus, en liten stund i alla fall, säger Shain Bigün.
– För tillfället har vi inga nya uppslag, men vi får väl se med tiden. Vi kanske dyker upp igen, fyller André Leto i.
Mjesto ingår i en koncern med två bolag. Båda bolagen försattes i konkurs vid Uppsala tingsrätt under tisdagen.
Förra sommaren drev krögarna även restaurangerna Hummelgrund och Terrassen i Öregrund. Det var bara ett ettårskontrakt och blir alltså ingen fortsättning i år.