Krögare varnas för bedragare
Ett bedragarföretag är i farten med att lura restaurangägare i Sverige. Företaget skickar fakturor på tusentals kronor för hygienkontroller som de påstår har utförts i restauranglokalen. Flera krögare har redan drabbats och nu har turen kommit till Uppsala.
Foto: Jörgen Hagelqvist
En krögare i Uppsala fick i tisdags ett paket med inramat diplom, ett klistermärke som ska markera att restaurangen är godkänd, samt en faktura på 5000 kronor för en kontroll som aldrig har ägt rum. Den drabbade krögaren vill inte gå ut med namn och bild.
- Jag har pratat med de här bedragarna i telefon och de är inga man leker med, det kan jag tala om, säger han till UNT.
På fakturan som han fick fanns ingen adress och inte heller något namn eller telefonnummer. Det enda som fanns med var företagsnamnet SLLRO. Enligt polisen är numret på fakturan registrerat på ett aktiebolag som startade för en månad sedan.
På SLLRO:s hemsida, som för övrigt innehåller språk- och stavfel, beskrivs företaget ytterst kortfattat. Här finns en adress och ett telefonnummer men när UNT kontrollerar uppgifterna finns telefonnumret inte registrerat, och på adressen som anges existerar inget företag med det namnet.
På Livsmedelsverket är man bekant med den här typen av problem. Bland annat har anmälningar kommit in från Västerås där krögare blivit erbjudna att köpa fräsch lokal-märkningen som då kostat runt tvåtusen kronor. Man vet också att bedragarna även härjat på Gotland de sista veckorna. Även på Sveriges Hotel- och Restaurangföretagare, SHR, känner man till problemet. SHR varnar för SLLRO på sin hemsida och skriver att deras märkning och godkännande inte är i enighet med livsmedelslagstiftningen.
Mikaela Ståhl är livsmedelsinspektör på Uppsala kommun. Hon berättar att man på kommunen är väldigt tydlig med att tala om var man kommer i från när man gör kontroller.
- Vi ringer nästan alltid innan och visar legitimation. Det är jättetråkigt att SLLRO ger sken av att göra kontroller de inte har rätt att göra. Det lurar både krögarna och restauranggästerna, säger hon.
FAKTA
Kommunernas Miljö och hälsoskyddskontor 'är den enda myndighet som får kontrollera och godkänna restaurangers och andra livsmedelsföretags hygien och hantering av livsmedel.
I Sverige finns cirka 54 000 livsmedelsföretag. Allt från små kiosker till stora livsmedelsindustrier.
Stora anläggningar, såsom slakterier och mejerier kontrolleras av Livsmedelsverket.
Kommunernas Miljö och hälsoskyddskontor 'är den enda myndighet som får kontrollera och godkänna restaurangers och andra livsmedelsföretags hygien och hantering av livsmedel.
I Sverige finns cirka 54 000 livsmedelsföretag. Allt från små kiosker till stora livsmedelsindustrier.
Stora anläggningar, såsom slakterier och mejerier kontrolleras av Livsmedelsverket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!