Krogar drivs vidare trots svarta intäkter

Två restauranger i Uppsala har enligt skatteverket haft svarta intäkter. Trots att skatteverkets utredningar blev offentliga för ett halvår sedan har kommunen ännu inte tagit del av dem. Därmed kan krogarna behålla sina serveringstillstånd och driva verksamheten vidare.

Uppsala2004-05-27 00:00
I november i fjol beslöt skatteverket att upptaxera företrädarna för två krogar i centrala Uppsala. Revisioner hade avslöjat "stora och allvarliga brister" i bokföringen.

Här är uppgifter ur skatteverkets beslut:
Restaurang A.

Kvittokopior saknades helt. Vid en kontroll fanns inte en enda krona inslagen i kassaapparaten, ändå innehöll dagskassan över 6 000 kronor.
Krogen drivs av två makar. Under år 2001 deklarerade de en sammanlagd inkomst på endast 115 000 kronor. Trots det hade de råd att till exempel betala 160 000 kronor kontant för en bil.
Makarnas levnadsomkostnader har enligt skatteverket varit 550 000 kronor högre än de officiella inkomsterna vilket motsvarar deras svarta intäkter inklusive moms.

Restaurang B.
Under det halvår som granskningen omfattar beräknas enbart den oredovisade försäljningen av starköl till cirka 80 000 kronor.
Ingen av de båda delägarna kan enligt skattemyndigheten ha klarat sina levnadsomkostnader på de årsinkomster de deklarerat, 141 000 respektive 87 000 kronor, och de upptaxeras med sammanlagt drygt 100 000 kronor.

Inte omprövat
Den som har serveringstillstånd måste enligt alkohollagen vara laglydig och betala sina skatter. I annat fall kan kommunens nämnd för serveringstillstånd återkalla tillståndet.
Men kommunen har inte omprövat tillstånden för krögarna trots att det har gått ett halvår sedan skatteverkets beslut blev offentliga.
— Det här var nytt för mig, vi har inte fått någon information från skatteverket om de här ärendena, säger Maj-Britt Andersson (kd), vice ordförande i nämnden för serveringstillstånd.

Bättre kontakter
Nämnden för serveringstillstånd brukar en gång i halvåret höra sig för hos skatteverket om det finns några anmärkningar hos de krögare man intresserar sig för. Men skatteverket skickar inte med automatik över sina beslut till kommunen, exempelvis när en krögare blivit upptaxerad.
— Sådan information är otroligt viktig för oss, vi måste få reda på om det förekommit oegentligheter. Vi kanske får förbättra kontakterna med skatteverket, säger Maj-Britt Andersson.
— Upptaxering kan vara ett skäl för att pröva om en krögare ska få behålla sitt utskänkningstillstånd. Jag ska se till att vi tittar på de här båda ärendena.

Nytt tillstånd
I fallet med restaurang A lyckades krögaren för en månad sedan få ett nytt serveringstillstånd av kommunen.
Han hade tidigare drivit verksamheten i ett handelsbolag med sin maka. Men handelsbolaget har avvecklats och han har fortsatt verksamheten på egen hand i en enskild firma.
Han har därför sökt ett nytt serveringstillstånd. I och med att han upptaxerats efter revisionen fick han stora skatteskulder. Detta hade kunnat diskvalificera honom för ett nytt serveringstillstånd men mannen hade snabbt betalat av sina skulder.
När kommunen i våras kontrollerade mannens skuldbild hos skatteverket såg allt bra ut. Han beviljades ett nytt alkoholtillstånd som han använder än i dag.
— Skatteverkets utredning är helt felaktig, jag har inte haft några oredovisade intäkter, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om