– Lägg pengarna på vården istället, säger Kristin Sibbmark Williamsson, vice ordförande för Vårdförbundets Uppsalaavdelning.
I och med vårdvalet tar de privata vårdföretagen en allt större andel av primärvården i Uppsala. Nu vill den borgliga alliansen i landstinget att primärvården ska vara konkurrensneutral.
Bakgrunden är att det inte ska finnas någon tvekan om att landstingets egna vårdcentraler ska gynnas framför privata vårdcentraler.
Enligt Miriam Eriksson (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, ska den nya organisationen stötta all primärvård, både den egna och den externa.
– Det ska inte kunna ifrågasättas att det är på lika villkor, säger hon.
Ett av förslagen, som bland annat kommer att presenteras i hälso- och sjukvårdsstyrelsens arbetsutskott under veckan, är att en helt ny förvaltning ska bildas. Förvaltningen ska innehålla allt inom primärvården som inte har med vårdcentralerna att göra, som till exempel delar av barn- och ungdomsmedicin och äldrevård, it-service och utbildning av personalen.
Enligt förslaget ska omorganiseringen inte kosta mer pengar än det som redan budgeterats. Men planerna får nu kritik från Vårdförbundet som menar att det är omöjligt att en sådan stor omorganisering inte kommer att kosta pengar.
– Vi har farhågor om att det blir ännu en förvaltning och då går det åt pengar till administration. Vi vill inte att skattemedel ska läggas på sådana saker i stället för på vården, säger Kristin Sibbmark Williamsson, vice ordförande för Vårdförbundets Uppsalaavdelning
Enligt Kristina Sibbmark Williamsson är inte Vårdförbundet emot konkurrensneutralitet men menar att landstinget i Uppsala län redan har svårt att hålla kvar sina anställda på grund av låga löner och dåliga arbetsförhållanden.
– Det här är medel som istället kan satsas på att anställa personal med rätt kompetens, säger hon.
Även Vivianne Macdisi (S), ledamot i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, tycker att det ligger mycket i Vårdförbundets kritik.
– Administration är viktigt, men man måste kunna motivera hur det förbättrar för patienterna. Och jag kan inte se det i det här förslaget.
Hon anser också att de förslag som finns inte tar hänsyn till det helhetsansvar som den offentliga vården har.
– Flera privata vårdgivare är ett bra komplement, men den offentliga vården har ett ansvar som privat vård inte har. En privat vårdcentraler kan till exempel gå i konkurs eller välja att lägga ner, medan landstinget enligt lag alltid måste ha en beredskap att fungera oavsett som händer. Och det är inte heller konkurrensneutralt, säger hon.
”Man måste kunna motivera hur det förbättrar för patienterna.”
Vivianne Macdisi (S)