Uppsalas största bransch måste accelerera

Uppsala må vara ledande på life science, men fler satsningar krävs.
– Världen springer på och det vi haft som varit unikt är inte det längre, säger Annika Remaeus, näringslivschef i Uppsala.

Konsensus rådde på Uppsala slott i början av sommaren: Det ligger i hela life science-branschens intresse att samarbeta för att kunna konkurrera internationellt.

Konsensus rådde på Uppsala slott i början av sommaren: Det ligger i hela life science-branschens intresse att samarbeta för att kunna konkurrera internationellt.

Foto: Alva Kledzik

Uppsala2025-01-03 14:38

Uppsala är ledande i Sverige på life science. Med nästan 7 000 anställda och 100 företag har branschen de senaste åren växt med åtta procent per år.

Men framgångarna räcker inte om Uppsalaföretagen vill fortsätta vara framstående inom life science. Det konstaterar Annika Remaeus på Uppsala kommun och Björn Arvidsson, verksamhetsledare för life science på Stuns, stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle.

Life science i universitetsstaden Uppsala omsätter 60 miljarder per år och är kommunens största privata arbetsgivare. Men konkurrensen från resten av världen blir allt starkare, konstaterar Björn Arvidsson.

– Nu ploppar det upp nya universitet hela tiden runtom i världen. Vi måste accelerera hela tiden för att inte bli omsprungna.

undefined
Uppsala måste accelerera i arbetet med life science, säger Björn Arvidsson, verksamhetsledare för Stuns, stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle.

För att life science ska fortsätta växa är branschen beroende av flera olika sorters investeringar, såsom fyrspåret och utbyggnaden av Uppsala Business Park, där man ger plats åt uppåt 15 000 nya arbetstillfällen, menar Björn Arvidsson.

Tomas Stavbom, Uppsalachef på Stockholms handelskammare, tycker att riskkapital står högst upp på önskelistan. I nuläget kan nämligen rikare länder, som USA, förhålla sig till Europa som om det vore lite av en godispåse.

– Om ett företag värderas till hundra miljoner här i Sverige och Europa, då skrattar de i USA och säger att det saknas en nolla. Det borde värderas till en miljard, tycker de.

undefined
Tomas Stavblom, regionchef Uppsala vid Stockholms handelskammare, menar att större investeringar behövs för att mindre life science-företag först ska kunna växa till sig innan de så småningom kanske blir uppköpta av större internationella företag.

Utöver att stärka life science ekonomiskt, behöver man också satsa på att marknadsföra branschen, är det flera med insyn som konstaterar.

I somras skrev till exempel Helena Proos (S) och Aida Hadzialic (S), som styr i Region Uppsala respektive Stockholm, på en avsiktsförklaring på Uppsala Slott för att stärka det gemensamma life science-klustret i Uppsala-Stockholm. 

Det handlar både om att göra det enklare för alla som forskar och jobbar med life science att samarbeta och att framställa klustret som en tydlig enhet till omvärlden.

– Gör vi det här tillsammans blir vi en attraktivare part, för om omvärlden kan se att vi har kompetens men också samverkan, då kommer fler vilja investera i oss, säger Helena Proos.

undefined
Aida Hadzialic, och Helena Proos, regionstyrelsens ordförande för Region Stockholm respektive Region Uppsala signerar avsiktsförklaringen för ett gemensamt life sciencekluster.

Annika Remaeus, chef över enheten näringslivsutveckling på Uppsala Kommun, ser också att en stor utmaning för Uppsala är att kompetensen finns men inte alltid utnyttjas. Kommunen vill därför bidra till bättre matchning av kompetens tillsammans med näringslivet så att studenter och internationell arbetskraft väljer att stanna kvar i Uppsala.

– Det kanske låter motsägelsefullt i en universitetsstad, men det handlar om att synliggöra vad man kan jobba med och att skapa en dynamisk arbetsmarknad, säger hon.

undefined
Annika Remaeus, enhetschef näringsliv Uppsala kommun, betonar att Uppsalas arbetsmarknad ska bli än mer dynamisk och att näringslivet inte får ses som ett nollsummespel. I Uppsalas strategi är life science loket och tillväxtmotorn, vilket skapar bra förutsättningar för hela näringslivet.

UNT har tidigare i år skrivit om den kritik som riktats mot kommunen från företagare, vilka i vissa fall övervägde att flytta från Uppsala. I kritiken nämns särskilt kommunens övertydliga fokus på life science och läkemedel i sitt näringslivsprogram.

Den ena branschen ska dock inte utesluta den andra, menar Annika Remaeus.

– För egentligen konkurrerar inte branscherna, snarare tvärtom. Tvärvetenskaplig kompetens behövs i alla företag, såsom hur man ska utvecklas digitalt och hållbart. 

undefined
I södra Fyrislund finns planer på att bygga ut Uppsala Business Park med bland annat laboratorium. Där arbetar i nuläget ungefär 3 700 personer, främst inom life science. Om området utvecklas fullt ut kan den siffran ändras till omkring 15 000.

Dessutom ökar incitamenten för investerare att välja Uppsala ju mer som finns här, säger Björn Arvidsson. Det gäller både i staden som helhet och specifikt för life science-branschen.

Enligt honom är branschen förvisso i en kritisk tid, men det går att växa. 

– Vi har ett positivt momentum just nu, säger han.

undefined
En av Uppsalas stora framgångar inom life science var det femte covidvaccinet som Uppsalaforskare på Novavax bidrog till att utveckla.
Life science i Uppsala

Life science är en bransch som inkluderar såväl forskning som företag, sjukvård och myndigheter. På olika sätt berör de produkter eller tjänster som ämnar att höja människors levnadsstandard.

Exempelvis ingår utveckling av läkemedel och diagnostik i life science.

Sektorn spelar en väsentlig roll för Sveriges ekonomi. På tio år har Sveriges export av läkemedel ökat med 188 procent.

Eftersom Sverige exporterar mer läkemedel och farmaceutiska produkter, såsom krämer, än vad som importeras bidrar branschen till ett positivt handelsnetto. Jämför man med andra industrier är det endast pappersindustrin som har ett högre handelsnetto, alltså att värdet av exporten är större än värdet av importen, än life science-branschen.

I Uppsala jobbar närmare 7 000 inom den privata delen av life science-sektorn.

Uppsalas största privata arbetsgivare är Cytiva, ett life science-företag med ungefär 1 600 anställda.

2021 godkände EU-kommisionen det femte covid-vaccinet, Nuvaxovid från Novavax, ett vaccin som delvis tagits fram av Uppsalaforskare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!