– Han tog in allvaret i vår kritik. Kvaliteten måste höjas och kontrollen måste bli bättre, säger Åsa Jansson.
Hon och Peter Falk avgick från sina uppdrag som ersättare respektive ledamot i socialnämnden för barn och unga i Uppsala kommun tidigare i somras. De tyckte inte att de fick gehör för sin kritik mot hur kommunens omhändertagande av barn och unga fungerar. Kritiken gällde bland annat bristande kontroll och uppföljning av institutionsplaceringar.
Efter avhoppet inbjöds de till samtal av Folkpartiets gruppledare Mohamad Hassan. Tillsammans har de skrivit ett åtgärdsprogram för hur kvaliteten ska säkerställas när unga placeras i hem för vård eller boende, HVB. Här är några av punkterna:
Kostnaden för boende och vård ska separeras i avtalen mellan kommun och HVB.
Det har framkommit att socialsekreterare inom kommunen samtidigt arbetat på HVB. För att undvika jäv ska därför alltid minst tre alternativ lämnas vid förslag om placering.
Samarbetet mellan socialtjänsten, HVB-hemmen och skolan ska stärkas.
Åsa Jansson och Peter Falk har dock inte löst sina meningsskiljaktigheter med nämndordföranden Anders A Aronsson, även han folkpartist.
– Vi har inte känt tillräckligt stöd från honom. Men vi kan inte låta oss hindras av det när Folkpartiet i Uppsala ställer sig bakom våra ståndpunkter, säger Åsa Jansson.
Mohamad Hassan uppger att han har förtroende för såväl Aronsson som Falk och Jansson.
– Anders A Aronsson kan de här frågorna mycket bra. Peter Falk och Åsa Jansson har kommit in i nämnden med nya ögon, vilket är värdefullt. Vi kommer att träffas inom inom kort och jag är övertygad om att vi kan hantera frågan på ett utmärkt sätt, säger han.
Är det ett problem för dig som gruppledare för Folkpartiet att dina partikamrater har så olika åsikter?
– Sådant förekommer hela tiden i politiken, i alla partier. Oftast sker det bakom kulisserna men ibland blir det offentligt.
Anders A Aronsson välkomnar att de avhoppade politikerna tillbaka till nämnden.
– Jag menar att de har haft mitt stöd hela tiden, men man kan ju uppfatta saker på olika sätt. Vi ska nog kunna reda ut den frågan, säger han.
Han ställer sig i huvudsak bakom partikamraternas förslag på åtgärder, även om han menar att några punkter inte kan genomföras med nuvarande bemanning.
– Exempelvis att alltid ge alternativa förslag på placeringar kräver en extra arbetsinsats och förutsätter därför en satsning på fler socialsekreterare, säger han.