Barbro Sjölander, som representerar Nätverket mot gynekologisk cancer, tycker att nyheten om de 33 felaktigt bortopererade livmödrarna i Uppsala är upprörande.
– Man blir ledsen. Ur ett patientperspektiv är det helt förfärligt. Vad ska nästa kvinna som får den här diagnosen tro? Ska hon fråga om läkarna kollat att patologen gjort rätt? Man måste kunna lita på analyserna, säger hon.
Barbro Sjölander menar att det som hänt skapar en misstro hos patienterna som kommer att bli svår att hantera. Hon förespråkar att testa maskinellt snarare än att lita på mänsklig analys.
– Människor är människor, de som sitter vid ett stetoskop kan göra fel. Patologen är en jätteviktig del i vårdkedjan, den länken måste man kunna lita på, säger hon.
Barbro Sjölander ger ändå en eloge till Akademiska sjukhusets hantering av feldiagnosen när den väl uppdagats.
– De har tagit det på allvar och säger att de ska ändra rutinerna, se över provtagningen och det låter bra att de försöker hjälpa de här kvinnorna, bland annat med försäkringsfrågorna, något som kan vara väldigt krångligt, säger hon.
De 33 kvinnorna hade diagnostiserats med EIN, Endometrial intraepithelial neoplasi, som är ett förstadium till livmodercancer. Den rekommenderade behandlingen är hysterektomi, att livmodern opereras bort.
Diagnosen ställdes utifrån vävnadsprov men har nu visat sig vara felaktig.