Kritiken kvarstår mot universitet efter trakasserierna

Ett år och fyra månader har gått sedan Uppsala universitets Institution för neurovetenskap avvecklades för att städa upp i mobbning och trakasserier. Men kritiken kvarstår. Flera källor påstår att inget har blivit bättre.

Institutionen för neurovetenskap på Uppsala universitet avvecklades i december 2021 på grund av de svåra arbetsmiljöproblemen.

Institutionen för neurovetenskap på Uppsala universitet avvecklades i december 2021 på grund av de svåra arbetsmiljöproblemen.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2023-05-09 05:00

Institutionen för neurovetenskap avvecklades i december 2021. Detta bland annat efter att fyra kvinnliga doktorander vittnat i en granskning i Dagens ETC om att de utsatts för sexuella trakasserier av två forskare och hot om att deras karriärer skulle förstöras om de berättade för någon.

Vicerektor Mats Larhed fick i uppdrag att hantera arbetsmiljöproblemen i juli 2020 och då var hans bild att den dåliga arbetsmiljön hade varit ett problem ända sedan 2012.

– Det fanns konflikter mellan och inom forskargrupper. Däribland mobbning, trakasserier och problematik kring sexuella trakasserier. Det fanns oklar resursfördelningsmodell när forsknings- och utbildningspengar skulle delas ut.

Utöver detta fanns det oklara rutiner för rekryteringar och ovanligt hög personalomsättning.

undefined
Vice rektor Mats Larhed anser att universitet gjort allt för att arbetsmiljön ska bli så bra som möjligt efter de sexuella trakasserierna och mobbningen på Institutionen för neurovetenskap.

En omorganisation av hela medicinska fakulteten blev nödvändig. De 167 medarbetarna på neurovetenskapen skulle spridas på sex olika institutioner inom den medicinska fakulteten.

– Sedan började ett stort arbete med mottagandet på de olika institutionerna och säkerställandet av att de skulle få en bättre arbetsmiljö. Både för dem som kom och dem som tog emot dem, berättar Mats Larhed.

Han beskriver seminarium för att lära känna varandra, policys för arbetsmiljön och en mängd olika åtgärder för att förbättra arbetsmiljön.

Nu har ett år och fyra månader gått sedan omorganiseringen men flera källor som UNT pratar med anser att nästan inga förändringar har skett i praktiken.

En av de fyra doktorander som berättat om sexuella trakasserier i Dagens ETC beskriver för UNT att de flesta av grupperna sitter kvar på samma ställen som innan, grupperna är likadana, labben är på samma plats och forskarna är kvar i samma rum.

Den som söker på namnen på de båda forskarna som utretts för sexuella trakasserier och trakasserier kan också se att de sitter kvar på samma platser.

En annan forskare som jobbar kvar på en institution inom den medicinska fakulteten efter omorganiseringen och som vill vara anonym delar bilden av hur lite som har förändrats med arbetsmiljön.

undefined
Institutionen för neurovetenskap på Uppsala universitet avvecklades i december 2021 på grund av de svåra arbetsmiljöproblemen.

– Ingen har pratat med forskarna eller gruppledarna. När jag haft kontakt med de forskare som det har varit problem med blir det tydligt att de inte ens vet om att omorganiseringen till stor del beror på dem, säger källan.

Hen upplever arbetsmiljön ungefär som innan omorganisation och har inte sett något uppföljningsarbete med ledarskap eller för förbättrad arbetsmiljö.

– Det här är allvarligt för om det är så här universitetet tar tag i problem upplever man nog som doktorand och i stark beroendeställning till de som har mer makt, att man är lika utsatt nu som då.

På detta svarar Mats Larhed:

– Det är tråkigt att de känner att de inte togs på allvar. Jag har jobbat stenhårt med detta sedan jag tillträdde 2020. Hot och trakasserier får inte förekomma.

En tredje anonym källa bekräftar bilden att förändringen knappt är märkbar. Hen har löst situationen själv genom att mestadels jobba hemifrån för att inte fara illa av arbetsmiljön.

Vicerektor Mats Larhed som inte vill uttala sig om några enskilda personer vidhåller att han genomfört ett systematiskt arbete med arbetsmiljö och likavillkorsarbete för att alla ska känna sig trygga.

– Utgångspunkten för hur man placerat forskarna i våra lokaler har varit att i största möjliga mån hålla samman forsknings- och utbildningsämnen.

Flera doktorander har vittnat om att utsatts för sexuella trakasserier och kränkningar av två forskare. Vad har hänt med forskarna?

– Jag svarar inte på några frågor om enskilda ärenden.

Men det är ytterst relevant att få veta om de placerats tillsammans efter de här anklagelserna?

– Jag kan säga så här. Vi flyttade forskargrupper. Nästan alla fick välja vart de skulle komma. Nästan alla kom dit de önskade.

Hur säkrar ni att den dåliga arbetsmiljön inte tar sig in i de sex nya institutioner som medarbetarna nu är utspridda på?

– Jag har möte med de tio prefekterna varje vecka, vi har en institutionsdialog och utvärderingar där vi tar in externa personer som utvärderar. Vi har även en panel som träffar forskare för att kvalitetssäkra utbildningen, säger Mats Larhed.

Det är mycket policys och fina ord kring arbetsmiljön, men blir det någon verklig förändring efter allt som har hänt?

– Menar du att vi skulle ge forskare sparken efter anonyma anklagelser?

Avvecklingen

Institutionen för neurovetenskap som startades 1998 på Uppsala universitet har lidit av arbetsmiljöproblem under många år.

Mobbning, sexuella trakasserier, total brist på tillit till institutionens ledning, oklara rutiner för anställningar och resursfördelning var några av problemen.

Den 16 december 2021 beslutade rektor Anders Hagfeldt att institutionen skulle avvecklas och de 167 medarbetarna skulle spridas ut på sex andra institutioner inom den medicinska fakulteten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!