Turerna har varit många kring mögeldrabbade Kvarngärdesskolan i Uppsala. Under hösten har man planerat inför en evakuering av eleverna vid årsskiftet, men på onsdagsmorgonen kom beskedet att evakueringen ställs in efter ett beslut från Mark- och miljödomstolen. I stället kommer verksamheten att stanna kvar tills de nuvarande lokalerna ska utrymmas och rivas efter vårterminens slut.
Det nya beslutet har väckt reaktioner hos såväl föräldrar som barn på skolan. Medan vissa är glada över att slippa ett skolbyte är andra tveksamt inställda till att vara kvar i de fuktskadade lokalerna.
Elisabeth Schellekens Dammann har en dotter som går på Kvarngärdesskolan och är kritisk till att det återigen kommer ett nytt besked i frågan.
– Det här är en vända till på vad som har varit katastrofalt dålig krishantering. Beskedet som kom nu innebär ju såklart en lättnad för alla föräldrar och lärare som var oroliga över flytten och vilken skola deras barn skulle hamna i. Att skolan skulle splittras var en stor fråga, säger hon.
Hennes dotter har drabbats av eksem när hon har vistas i skolbyggnaderna och ville därför se en flytt.
– Skolan är fortfarande en dålig miljö. Lärare och barn har mått sämre än de har behövt där, det går inte att ändra på. Det är skönt på sätt och vis att de inte behöver byta lokaler mitt i läsåret, men man kan inte förväxla det med att det är bra lösning för barnen, säger Elisabeth Schellekens Dammann.
Erik Ojala, skolchef i Uppsala kommun, välkomnar däremot beslutet att inte evakuera skolan.
– Det är många som har känt en oro inför evakueringen eftersom det skulle innebära att skolan sprids till fyra olika platser. Det är många som tycker att det är skönt att man kan vara kvar nästa termin, säger han.
Skolchefen betonar dock att han har full förståelse för att barn och föräldrar tycker att beslutsprocessen har varit rörig.
– Alla involverade i det här kan nog skriva under på att det har varit en stökig process. Det blir så här när det är myndighetsbeslut som vi ska förhålla oss till. Så det är mycket som har gett upphov till frustration.
Kvarngärdesskolan har satt in flera skyddsåtgärder för att minska risken för att fuktskadorna i ytterväggarna ska påverka inomhusluften. Det handlar bland annat om utökade städrutiner, luftrenare och övertryck i ventilationen.
Beslutet från Mark- och miljödomstolen innebär att en ny utredning om hur allvarliga problemen med fukt och mögel på skolan är ska göras. Om den är klar innan vårterminens slut kan det ändå bli aktuellt med en evakuering.
– När det handlar om fuktskador gäller det att bedöma risken för ohälsa. Utifrån Mark- och miljödomstolens preliminära ställningstagande är vår bedömning att vi kan vara kvar. Sedan kan det komma ett nytt ställningstagande och då får vi se vad det säger, säger Erik Ojala och fortsätter:
– Vi följer ju hälsoläget på skolan och är tydliga med att om man misstänker symptom så ska man kontakta oss.
Elisabeth Schellekens Dammann blir dock inte lugnare av de presenterade åtgärderna.
– Vi har ju sett rapporter från 2016 och framåt att de vanliga städrutinerna inte uppehållits som de skulle. Min dotter kom hem för någon dag sedan och sa att det var tjocka dammråttor i hela gympasalen. Jag kan inte tänka mig att fukt- och mögelproblemen bara blåser bort för att man städar lite mer, säger hon.