Kritik mot vart tredje hem i Uppsala län

En tredjedel av Uppsala läns hvb-hem kritiserades förra året av Socialstyrelsen. Många menar att det är för lätt att få tillstånd för att driva ett hem för barn och ungdomar som farit illa.

Uppsala2012-01-07 15:13

Sedan Socialstyrelsen tog över tillsynsansvaret från länsstyrelsen har dock antalet utförda inspektioner ökat.
I nationella hvb-registret finns 61 hvb-hem för barn och unga registrerade i Uppsala län, varav majoriteten är privata. Fram till december 2011 hade 19 av hemmen fått brister påtalade eller krav på åtgärd från Socialstyrelsen. Kritiken har bland annat bestått av bristande journalföring, att hem saknar föreståndare och att personal betett sig kränkande gentemot de placerade barnen.

Röster har nu höjts om att det är för lätt att få tillstånd att driva hvb-hem (hem för vård och boende).
– Det är väl belagt att inträdeshindren varit låga, vilket lett till ett vildvuxet fält av hvb-hem. Reglerna är ganska allmänt formulerade, och jag skulle gärna se ett striktare regelverk. Exempelvis skulle man tydligare kunna slå fast en lägsta standard, säger Marie Sallnäs, forskare vid Socialhögskolan i Stockholm.
Men att det skulle vara en enkel match att starta ett hvb-hem håller inte Maria Knight på Socialstyrelsens tillståndsavdelning med om.
– Vi tittar bland annat på behandlingsinnehållet, lokalerna, hur man ordnar skolgång och hur man har tänkt sig kontakten med hälso- och sjukvård. Styrelse, ägare och föreståndare vandelprövas. Den som ska förestå verksamheten måste också ha en adekvat högskoleutbildning om minst 180 poäng. Men det är klart att det är lättare att identifiera antal bakterier i restaurangmat och ange gränsvärden för livsmedelshantering. Sådant här arbete går inte att på förhand gränssätta på samma sätt, säger Maria Knight.

Sedan 2010 är det Socialstyrelsen i stället för länsstyrelsen som ansvarar för inspektionen av hemmen. Vissa tjänstemän befarade att kunskapen om de lokala förhållandena skulle försvinna i och med att tillsynen i länet istället skulle skötas av Socialstyrelsen i Örebro. Något fog för den oron ser inte Annika Algeblad, sektionschef på Socialstyrelsen.
– Regeringen var väldigt noga med att samma krav skulle gälla på alla hvb-hem oavsett kommun. Som tillsynsenhet ska man heller inte vara för nära tillsynsobjekten, eftersom det finns en risk för att man kan bli lojal på fel sätt.

Länsstyrelsen fick tidigare kritik för att den obligatoriska tillsynen på de olika hemmen inte alltid hanns med. Efter ett vacklande första år kan nu Annika Algeblad konstatera att tillsynsfrekvensen ökat betydligt.
– Under 2010 hann vi inte med alla inspektioner, eftersom vi under en övergångsperiod inte hade tillräckligt med personal. I år har vi dock kunnat fullgöra vårt uppdrag, säger hon. 
– Att Socialstyrelsen nu tagit över är ett bevis på att man tycker att insyn och kontroll bör vara starkare, och det finns också bättre sanktionsmöjligheter än tidigare, säger Marie Sallnäs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!