Kritik mot utebliven bredbandssatsning
Bredbandsutbyggnaden i länet gör halt. Peter Dahlström, it-samordnare i Uppsala län, är besviken på regeringens vårbudget som saknar de anslag som hade behövts för att alla ska få möjlighet att surfa snabbt.
— Det är en stor besvikelse. Det här var inte fråga om några nya pengar utan anslag som inte har utnyttjats, säger Peter Dahlström som också är projektledare för Länssamverkan Bredband.
Uppsala län skulle ha fått 30 miljoner kronor enligt förslaget. Med ytterligare resurser, bland annat de pengar som kommunerna och operatörerna skulle ha skjutit till, hade det blivit 70-80 miljoner kronor. Den pengapåsen hade främst använts till att dra snabb fiberkabel till de telestationer i länet som i dag saknar fibernät.
— Med de pengarna hade vi kunnat fixa ett 30-tal av de 45 telestationer i länet som inte har fiberkabel, säger Peter Dahlström.
Får en epa-variant
De som är utan bredbandsnät riskerar att inte få någon snabb uppkoppling i framtiden heller.
— Vi kanske inte når de sista 10-15 procenten på landsbygden. De får en epa-variant av bredband, säger Peter Dahlström.
Näringsdepartementet meddelar att frågan om pengar till bredbandsutbyggnad dröjer till budgetpropositionen i höst
— Den frågan har man inte tagit ställning till i vårpropositionen. Det nuvarande stödsystemet gäller det här året ut, säger Daniel Pettersson, politisk sakkunnig hos infrastrukturminister Ulrica Messing.
Men utbyggnaden av bredband ska fortsätta.
— Alla delar i Sverige ska få möjlighet att skaffa bredband. Där är vi inte ännu. När det blir av är svårt att säga, säger Daniel Pettersson.
Saknar politisk vilja
Men Peter Dahlström är missnöjd med beskeden i vårpropositionen.
— Det är tragiskt att de inte har kunnat fixa det hela. Det är jag väldigt besviken över, säger Peter Dahlström.
Han saknar en politisk vilja i frågan om bredbandsutbyggnaden.
— Vi har inte haft någon härförare på hög nivå i den här frågan. Det har inte gjorts den politiska prioriteringen, säger Peter Dahlström.
Nu riskerar ett samarbete med elbolagen att gå förlorat. Elbolagen ska genomföra stora investeringar de kommande åren. Om regeringen gått med på länsstyrelsernas förslag menar Peter Dahlström att det hade funnits pengar att spara.
— Det är en jättechans för 2007 och 2008 att samordna med elbolagen när de gräver ner sina sladdar. Det blir billigare att göra så och därför är det oerhört synd om det inte skulle bli av, säger Peter Dahlström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!