Kritik mot Uppsala Auktionskammare

Uppsala Auktionskammare annonserar i flera stora dagstidningar i Stockholm att de letar efter antika föremål av bland annat noshörningshorn och elfenben. Mats Forslund, talesperson för Världsnaturfonden (WWF) och expert på handel med hotade arter, är starkt kritisk.

En månadsauktion vid Uppsala auktionskammare 2008.

En månadsauktion vid Uppsala auktionskammare 2008.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2011-09-12 09:05

Halvsidesannonsen gäller inlämning av föremål till höstens internationella kvalitetsauktion.
– Jag känner mig väldigt förvånad att en stor auktionskammare som Uppsala går ut och gör det här. Om man ska handla med hotade arter måste det finnas dokumentation på att det är lagligt åtkommet. Det förvånar mig att de inte fört in den informationen i annonsen, säger Mats Forslund.

Han tycker att annonsen och auktionskamrarna uppmuntrar till handel med hotade arter.
– I dag bedrivs det en omfattande jakt på noshörningar. Samtidigt kan man konstatera att Europol gått ut med varningar om organiserade grupper som köper upp elfenben och noshörningshorn. Det finns uppenbarligen en efterfrågan på det här.

Charlotte Widenfelt, ansvarig för Uppsala Auktionskammares Kina-avdelning, menar att de har varit noga med att följa den gällande lagstiftningen. Hon tycker även att annonsen är tydlig, eftersom de påpekar att de söker ”antika” föremål.
– Vi har aldrig sålt det här tidigare och vi vill se till att vi följer den lagstiftning som gäller. Just när det gäller utrotningshotade djur är det jätteviktigt. Därför skriver vi antika föremål. Med antikt räknas det som är hundra år eller äldre.

Tror du att alla förstår det?
– Jag uppfattar det som att man förstår det.

Andrea Ljung, veterinärinspektör på Jordbruksverket, har varit i regelbunden kontakt med Uppsala Auktionskammare och tycker de skött sig exemplariskt.
– Jag har upplevt väldigt många auktionsverk och auktionskamrar som försökt kringgå regelverket. Uppsala Auktionskammare är inte ett av dem. De är en väldigt seriös aktör. Samtidigt förstår jag WWF att de reagerar med tanke på den växande illegala handeln med hotade arter, säger Andrea Ljung.

Mats Forslund på Världsnaturfonden anser att i sammanhanget är ordet ”antikt” ett allt för diffust begrepp.
– Med sådana här föremål måste man vara tydlig och deklarera mycket noga att man bara handlar med sådant som är lagligt. Det rör sig trots allt om en så pass stor annons att de kunde petat in det. Det är även viktigt gentemot säljaren så att inte han hamnar i en olaglig situation.

Fakta

Enligt rådets förordning (EG) nr 338/97, överordnad EU–medlemstaternas nationella lagstiftning, är kommersiella aktiviteter med djur, växter eller produkter som är A-listade (de mest hotade) förbjuden inom EU.

Med kommersiella aktiviteter menas sälja eller hyra ut dem, annonsera om försäljning, erbjuda någon att köpa dem eller visa upp eller på annat sätt använda dem i vinstsyfte. I vissa fall kan dispens, CITES-intyg, sökas vilken prövas av Jordbruksverket. Bearbetade föremål som kan bevisas vara daterade innan den 3 mars 1947 får fritt handlas inom EU.

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om