Kravet: "Inför professionell smittspårning"

Att patienter själva förväntas smittspåra är oacceptabelt, enligt Vivianne Macdisi (S). Regionen menar dock att de följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Björn-Owe Björk (KD), regionråd och ordförande i Region Uppsalas hälso- och sjukvårdsutskott, oppositionsråd Vivianne Macdisi (S) och smittskyddsläkare Johan Nöjd.

Björn-Owe Björk (KD), regionråd och ordförande i Region Uppsalas hälso- och sjukvårdsutskott, oppositionsråd Vivianne Macdisi (S) och smittskyddsläkare Johan Nöjd.

Foto: Pressbild/Charlotte Winberg/Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2020-07-09 05:06

Många har reagerat på och engagerat sig i smittspårning till följd av coronavirusets fortsatta framfart. Inte minst sedan regionen öppnade för allmän provtagning av både covid-19 och antikroppar

Den 3/7 intervjuade UNT Ove Andersson, läkare och medicinsk rådgivare på Smittskyddsenheten i Region Uppsala. I artikeln säger Ove Andersson att den som testats positivt själv ska berätta det för sina närstående och övriga som personen träffat sedan första dygnet med symtom. 

Nu riktar dock Region Uppsalas oppositionsråd Vivianne Macdisi (S) skarp kritik mot smittspårningsstrategin i regionen. 

När en patient testats positiv för covid-19 i regionen ringer en läkare upp för att informera personen om vad som gäller. Sedan första juli klassas covid-19 som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom och omfattas av smittskyddslagen. Smittskyddslagen anger att behandlande läkare eller annan sjukvårdspersonal ansvarar för att få upplysningar från patienten om kontakter som kan ha smittats, samt för att se till att dessa informeras. 

– Därefter kan ansvaret att informera patientens närkontakter överläggas till patienten själv. Det är så Folkhälsomyndigheten tolkat smittskyddslagen, säger Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska vid Region Uppsala.

Men Vivianne Macdisi tycker inte att det är bra nog. 

– Det är helt oacceptabelt att lägga det ansvaret på patienten, ur ett patientperspektiv är det oetiskt. Ett besked om smitta kan vara tufft beroende på patientens tillstånd. Dessutom kan det vara jobbigt att behöva berätta för sina nära att man kan ha smittat dem med covid-19. Risken finns att det inte blir någon smittspårning alls. Då har samhället misslyckats, säger hon. 

Enligt oppositionsrådet ger politiken inte sjukvården rätt förutsättningar för att smittspåra. 

– När nu sjukvården uppmanas förbereda sig för en andra våg av coronapandemin oroar jag mig för att smittspårningen inte är tillräcklig.

Björn-Owe Björk (KD) är regionråd och ordförande i Region Uppsalas hälso- och sjukvårdsutskott. Han säger att tio personer, läkarstudenter och pensionerade läkare, just nu är anställda specifikt för att ringa upp patienter som fått positiva provsvar. 

Björn-Owe Björk menar att regionen följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och att nya riktlinjer kring just smittspårning väntas inom kort. 

Vad gör ni om riktlinjerna kring smittspårning ändras?

– Regionen har beredskap för att hantera nya rekommendationer. Vi är beredda att anställa fler om det behövs, säger Björn-Owe Björk.

Vivianne Macdisi kräver att regionen ska ändra strategi.

– Jag kräver att regionen ska backa och säga: "Vi kommer inte att lägga ansvaret på patienten utan tar ansvar för en professionell smittspårning för att minska smittspridning och en andra våg av covid-19." 

Bengt-Owe Björk om oppositionsrådets krav:

– Ändras rekommendationerna kommer vi att arbeta på ett annat sätt. Det vore märkligt om vi skulle göra annat än vad svensk lag och Folkhälsomyndigheten föreskriver.

Det är dock inte uteslutet att gå tillbaka till hårdare restriktioner, enligt smittskyddsläkare Johan Nöjd. I början av utbrottet såg smittspårningen väldigt annorlunda ut. 

– Då, när vi hade några få fall av covid-19 om dagen kunde vi läkare själva ringa runt till alla kontakter. Då smittspårade vi alla som befunnit sig inom två meter från den smittade personen i ett slutet rum någon gång inom fjorton dagar. 

I början fick närkontakterna information om att stanna hemma.

– Men när vi fick stor samhällsspridning med hundra fall per dag som värst kunde vi inte vara lika ambitiösa, säger Johan Nöjd.

I dag uppmanas de som varit i kontakt med en coronasmittad att följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd och uppsöka vård om de får symtom på covid-19.

Detta är i enlighet med den nationella strategin, där staten valt att bromsa smittan snarare än att försätta landet i lockdown. Om Sverige kommer till en punkt där antalet smittade är så litet att det finns chans att helt stoppa fortsatt smittspridning kan rutinerna ändras, förklarar Johan Nöjd.

– Om vi vill få ett helt slut på smittan och kväva smittokedjan, måste alla som utsatts hålla sig hemma. 

Tycker du att man borde göra mer just nu? 

– Inte just nu. För tillfället ser situationen i regionen positiv ut. Men det är rörlig materia och situationen kan alltid ändras, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd.

Smittskyddslagen

I smittskyddslagens kapitel 3 §4 står att "läkaren eller annan hälso- och sjukvårdspersonal med särskild kompetens" ska "försöka få upplysningar från patienten om vem eller vad som kan ha överfört smittan." 

I nästa stycke står: "Om den som enligt första stycket ansvarar för smittspårning (...) misstänker att andra personer kan ha smittats skall han eller hon se till att dessa underrättas om att de kan ha smittats av sjukdomen och uppmanas att söka läkare."

Källa: regeringen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!