Kritik mot psykiatrivården efter knivdåd
Psykiatrivården i Uppsala läns landsting kritiseras för allvarliga säkerhetsbrister. Vårdare som knivhöggs av patient saknade personligt larm. Anhörig till patienten kunde ta med sig en kniv in i besöksrummet på psykakuten.
Arbetsmiljöverket har dessutom vid granskningen funnit att akutmottagningen saknar rutiner för hur man ska ta hand om patienter som kan utgöra ett hot mot personalen:
"Att inte ha gjort någon riskbedömning gällande hot och våld på en arbetsplats, där man bland annat tar emot psykiskt sjuka och drogpåverkade patienter anser Arbetsmiljöverket vara mycket anmärkningsvärt."
Ingen utredning
Psykiatriska mottagningen gjorde, enligt Arbetsmiljöverket, ingen utredning direkt efter händelsen. Det är först nu som flera utredningar pågår — efter påstötningar från Arbetsmiljöverket.
I granskningen kräver man att akutmottagningen ska skriva en riskbedömning av de risker för våld eller hot om våld som kan finnas i arbetet. Utifrån vad riskbedömningen visar ska psykiatrimottagningen utforma lokala säkerhetsrutiner. Dessa ska vara kända av alla anställda som kan bli berörda av riskerna.
Förstår kritiken
Per—Olov Sjöblom, chef för psykiatricentrum i Uppsala läns landsting, säger att han förstår Arbetsmiljöverkets kritik.
— Kritiken håller jag med om. Den är allvarlig och bristerna måste vi rätta till. Men i verkligheten finns det en del tillfälliga omständigheter som ligger bakom det inträffade.
Av granskningen framgår att en anhörig till patienten kunde gå in med en "grillkniv" i besöksrummet utan att personalen såg det.
Per—Olov Sjöblom menar att det visst finns säkerhetsrutiner på mottagningen, men att personalen i det här fallet gjorde en felbedömning av situationen.
— Det finns rutiner för visitation av besökare, men det här var en ung människa och situationen verkade okej. Vi är inte ett fängelse. Det finns alltid en balansgång mellan patienters integritet och personligt bemötande.
Utan dröjsmål underrätta
Enligt arbetsmiljöordningen ska arbetsgivaren utan dröjsmål underrätta arbetsmiljöverket vid allvarliga tillbud. Enligt Per—Olov Sjöblom gjordes en skadeanmälan några dagar senare.
— Det dröjde några dagar, men det berodde på den turbulens som rådde bland personalen efter händelsen.
Men Arbetsmiljöverket överväger nu att överlämna ärendet för prövning av ett eventuellt brott mot arbetsmiljöordningen.
Per—Olov Sjöblom säger att skötarna alltid ska ha möjlighet att larma omgivningen men att han inte vet varför den aktuella skötaren saknade ett personligt larm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!