Kritik mot planerade utsläpp i Steningeviken

NYHETER. Fortum vill släppa ut renat rökgaskondensat från nya Bristaverket i Steningeviken. Sigtuna fiskevårdförening tror att utsläppen kommer att förorena Mälaren.– Det här kan sluta hur illa som helst, säger Ingemar Lydell från Sigtuna fiskevårdsförening.

Uppsala2014-02-18 17:02

I april 2010 fick Fortum Värme tillstånd att släppa ut renat rökgaskondensat från verket Brista   2 som just nu byggs i Märsta. Utsläppen kommer att bildas när sopor eldas i verket.

Men det slutgiltiga tillståndet sköts upp. Först skulle Fortum få möjligheten att undersöka några olika utsläppsplatser.
Nu kommer Fortum med ett förslag. Bolaget vill att utsläppen ska gå till nya dammar, via en ledning och ut i Steningeviken.
– För att få en bättre spridning på rökgaskondensatet, som är väldigt rent vatten, vill vi dra en ledning och har bett miljödomstolen titta på om inte det minskar påverkan ytterligare, säger Jens Bjöörn, kommunikationschef på Fortum.

Om mark- och miljödomstolen säger ja kan Fortum få sitt slutgiltiga tillstånd. Men kritiken från Sigtuna fiskevårdsförening är hård.

Ingemar Lydell, en erfaren sportfiskare, säger att det kan vara mycket skadligt för miljön om man börjar gräva i slammet i Steningeviken för att lägga ledningar.
– Innan man hade någon rening av avloppen i Märsta så släpptes alla avlopp ut total orenade i Steningeviken. Jag slutade fiska där då för det blev en enda soppa i Steningeviken när skitarna flöt i vatten, säger Ingemar Lydell.

För många år sedan gjorde Sigtuna kommun en muddring av botten.
– Men det ligger med all säkerhet kvar gifter och skit som man nu kommer att muddra upp när man lägger den här ledningen. Så det kan inträffa precis vad som helst, säger Ingemar Lydell.

Sweco Environment som utrett miljökonsekvenserna åt Fortum har också tittat på att göra utsläppen i Märstaån eller i Skarven, den del av Mälaren som Steningeviken mynnar ut i.

Enligt Sweco ger inget av alternativen negativa miljökonsekvenser av betydelse. Men man har kommit fram till att det bästa utsläppsalternativet är Steninge­viken eftersom utsläppen då späds ut mer kontrollerat än om de först släpps ut i Märstaån.

Avloppsverket Käppala som i dag tar emot vatten från Bristaverket har sagt att man inte tänker ta emot något rökgaskondensat från och med 2014.
Orsaken är att kondensatet kan innehålla höga halter av kadmium, ett metalliskt grundämne som inte kan brytas ner.

Kadmium, som finns i livsmedel, stannar kvar i kroppen under lång tid och lagras i njurarna, vilket gör att njurfunktionen kan skadas om man får i sig mycket av ämnet under en längre tid.
– Skälet till att vi inte kan ta emot kadmium är att eftersom det slam som bildas i reningen i verket som gödselmedel inom jordbruket så är det väldigt höga krav på de halter kadmium som slammet får innehålla, säger Peter Hugmark, miljöingenjör på Käppalaförbundet.

Men Ingemar Lydell tror att utsläppen är farligare än Fortum ger sken av.
– Om utsläppen inte har någon betydelse? Varför vill då inte Käppala ta emot skiten, säger han.

Brista 2 ska stå klart 2013

Byggandet av den nya avfallseldade anläggningen ”Brista  2” startade i oktober 2010 och beräknas vara klar under 2013. Största delen av det som ska brännas i Brista 2 är inte hushållssopor. Den fördelning Fortum tidigare nämnt är 30 procent hushålls- och 70 procent industriavfall. I dag finns kraftvärmeverket ”Brista 1” som är biobränsleeldat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om