Kritik mot orättvis sjuklön - Fritidsolyckor tynger företagarna

Mer än 80 procent av företagarna i Uppsala tycker att de inte ska behöva betala sjuklön om en anställd skadar sig på fritiden och blir sjukskriven. Det visar en ny undersökning från Länsförsäkringar. Företagare som UNT talat med vittnar om att de nya reglerna skapar ökade kostnader som inte går att påverka.

Uppsala2005-08-30 00:00
En ny undersökning från Länsförsäkringar visar att drygt 80 procent av företagarna tycker att de inte ska behöva betala sjuklön om en anställd skadar sig på fritiden och blir sjukskriven. Motståndet är utbrett över hela landet och störst är det bland företagare i Norrbotten. Totalt har 1 200 vd:ar eller ägare intervjuats, varav 300 i östra Sverige.

Ska bli mer delaktig
Sedan årsskiftet betalar arbetsgivaren 15 procent av sjuklönen efter andra sjukveckan för anställda som är sjukskrivna minst 75 procent. Tanken bakom reformen är att arbetsgivaren ska bli mer delaktig i såväl arbetet med att förebygga ohälsa, som rehabiliteringen av de sjukskrivna. Men företagarna anser att de nya reglerna slår fel eftersom de tvingas betala även för sjukskrivningar som inte är arbetsrelaterade.
— Många företagare upplever en orättvisa i att de ska delfinansiera sjuklönen för anställda som skadar sig utanför arbetet. Staten har förskjutit ansvaret från samhället till företagen i sjukdomsfall som inte företagen har med att göra och som de heller inte kan påverka, säger Mats Olausson på Länsförsäkringar Uppsala.

Slår orättvist
Saneringsentreprenad i Uppsala har ungefär 100 anställda och här har man redan märkt att de nya reglerna slår orättvist. I saneringsbranschen förekommer arbetsrelaterade olyckor och skador, men de flesta av långtidssjukskrivningarna är ändå relaterade till fritidsolyckor. Man räknar till exempel med att fyra eller fem personer blir sjukskrivna mer än 14 dagar varje år som en följd av idrottsskador på fritiden.
— De nya reglerna gör att urvalsprocessen när man ska anställa blir mycket hårdare, säger Torbjörn Borgström, vd på Saneringsentreprenad i Uppsala.
— Dessutom ser det ju ganska märkligt ut att företagare ska vara med och betala för en sjukskrivning som beror på till exempel en skönhetsoperation eller en abort.
Inom byggbranschen är arbetsrelaterade förslitningsskador vanliga, men även här räknar man med att den stora kostnaden för delfinansieringen av sjuklönen går till anställda som blivit sjuka som följd av skador som uppkommit under den anställdes fritid. Ett av byggföretagen UNT pratat med uppger att dessa kostnader motsvarar ungefär en halvtidstjänst.
Undersökningen visar också att kvinnliga företagare är mer positiva än manliga till att betala ut sjuklön till anställda som skadar sig på fritiden. Företagare som är gifta, sambor eller har hemmavarande barn är mera negativa till utbetalningarna än vad ensamstående är.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!