Kritik mot lönekartläggning vid landstinget
Vid landstinget i Uppsala gjordes en lönekartläggning år 2004 för att få jämställda löner. Men flera grupper är kritiska. Agneta Wiberg, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala län, ogillar lönekartläggningen, som kom sedan Jämställhetsombudsmannen (Jämo) hotat landstinget med ett vite på 500 000 kr.
Agneta Wiberg anser att de löneintervall som skapas riskerar att cementera såväl lönerna som synen på yrket.
- Arbetsvärderingen som gjordes i samband med lönekartläggningen byggde dessutom på gamla värderingar och föråldrad kunskap. Vi har hela tiden ansett att löneavtalen räcker som verktyg. De är framåtskridande och uttrycker tydligt att det inte får finnas skillnad mellan könen i lönesättningen.
Med facit i hand anser Agneta Wiberg att lönekartläggningen slagit illa, och medfört att olika sköterskegrupper nu ställts mot varandra. Den senaste lönekartläggningen vid Akademiska sjukhuset år 2004 ledde till att tre låglönegrupper identifierades: sjuksköterskor utan specialistutbildning, undersköterskor och barnsköterskor.
Enligt Sylvia Nilsson, förhandlingschef vid Uppsala läns landsting visar en analys som gjordes för två månader sedan att både undersköterskor och barnsköterskor nu har "kommit upp ordentligt i lön".
- Däremot har sjuksköterskor med grundutbildning sjunkit i medianlön, och de grupperna skall vi satsa på även framöver, säger Sylvia Nilsson.
@Brödtext:De tre yrkesgrupperna har fått påslag under de två senaste åren. Däremot blir det inget påslag under nästa år. Den borgerliga alliansen har avbrutit satsningen, med motiveringen att de tidigare höjningarna lyft upp de lågavlönade vid Akademiska.
- Jag förstår att vi inte ingår i den gruppen. Vi är inte lågavlönade utan felavlönade, kommenterar Ann Bååth, barnmorska vid förlossningsavdelningen vid Akademiska sjukhuset.
Barnmorskorna har tre års högskoleutbildning plus 1,5 års vidareutbildning. De har dubbellegitimerade som barnmorskor och sjuksköterskor, och jobbar självständig. Medianlönen ligger
på 24 900 kr för en barnmorska vid Akademiska. I Stockholm ligger snittlönen på 32 000 kr.
Den thoraxsköterska som väljer att vidareutbilda sig till barnmorska kan räkna med en lönesänkning på ett par tusenlappar i månaden.
- Tjänstebyten och därmed omförhandlingar av lönen är ett av de få sätt som finns för barnmorskor på Akademiska att höja sin lön, säger Ann Bååth.
Barnmorskornas lön och ansvar brukar jämföras med medicinteknikers, bland annat i två uppmärksammade fall från Stockholm år 2001 som JämO tog upp som lönediskrimineringsmål i Arbetsdomstolen. I det ena fallet friades arbetsgivaren, i det andra fallet drog JämO tillbaka målet..
På Akademiska sjukhuset finns i dag omkring 35 medicin-tekniska ingenjörer, berättar Ingemar Skogström, förste medicintekniker och ombudsman för Ingenjörsförbundet. De är antingen civilingenjörer med 180-200 högskolepoäng eller gymnasieingenjörer med 120 poäng.
- Medianlönen ligger på 25 000 kronor, och ungefär 30-40 procent av medicinteknikerna är kvinnor. Den första kvinnan anställdes på avdelningen i mitten av 80-talet. Någon skillnad på mäns och kvinnors löner existerar inte här, snarare är kvinnorna positivt särbehandlade, säger Ingemar Skogström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!