Kritik mot långsam hantering av serveringstillstånd

Lång väntan på uteserveringstillstånd skapar problemUppsala kommuns handläggningstider för uteserveringstillstånd sätter krögare på prov. Restaurang Plock fick vänta fem månader innan det blev klart.

Anton Sandlén packar upp möblerna till restaurang Plocks uteservering.

Anton Sandlén packar upp möblerna till restaurang Plocks uteservering.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2009-04-30 07:00
Våren kommer och plötsligt vill alla äta utomhus. Men för att matställena ska få flytta ut sina bord krävs tillstånd av polis och kommun. Enligt kommunen ska deras handläggningstid ta maximalt tre veckor. Men i år är processen mycket segare, har flera restauranger fått erfara.
- Vi fick tillståndet efter påsk, över en månad efter att vi skickat in ansökan. Då hade säsongen redan börjat, säger Joshua Guven, restaurangchef på Villa Romana på Gamla Torget.

Att vänta på tillstånd, även om de alltid brukar få det, skapar en oro menar han.
- Vi ställde fram utemöblerna ändå, vi kunde inte vänta. När det är så här måste man bända på reglerna, säger Joshua Guven, som tror att många krogar i Uppsala drabbats av samma sak.
Plock på Dragarbrunnsgatan fick vänta än längre. Första kommunkontakten togs i oktober men tillståndet kom först i slutet av mars.
När City är på besök en månad senare är man just i färd med att ställa fram sin riktiga uteservering. De nya möblerna kunde inte beställas förrän tillståndet var klart, och flera veckors leveranstid med provisorisk uteservering följde.
- Kommunen har åsikter om vilka möbler som ska användas, så vi var tvungna att avvakta med beställningen. Det borde kunna gå fortare att få fram tillståndet, säger Mats Naesström, delägare.

Fördröjningen innebär många förlorade slantar för de krögare som inte får ut borden i vårsolen. Jöran Frohm på gatu- och trafikkontoret, som ansvarar för tillstånden, medger att det tagit längre tid än vanligt att få tillstånd i år och att krögare hört av sig och påpekat problemet.
- Det beror på att vi har en sjukskriven. Dessutom har vi mycket annat i vår, som tillstånd för EU-valstugor, säger Jöran Frohm.
Ansökningar som är slarvigt gjorda gör att det tar ännu längre tid, eftersom man måste dubbelkolla vad som avses, enligt Jöran Frohm. Han tillägger dock att de nyligen tagit in mer personal och hoppas på att klara av de sista ansökningarna i högre tempo.
FAKTA
Tillstånd för uteserveringar söks hos polisen inför varje ny säsong. Är marken kommunal skickas ansökan vidare till kommunen, är den privat till markägaren. Kommunen får in ungefär 80 ansökningar per år. Man bedömer bland annat att serveringen inte stör gång- och cykeltrafikanter eller boende, att färg och form på serveringen passar in och att möblerna står direkt på marken. Källa: Uppsala kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om