Kritik mot Iran-insamling
Sedan ett par månader tillbaka genomför föreningen Främjande av den Iranska Kulturen en insamling på gågatan i Uppsala. Läsare har hört av sig till UNT med funderingar kring verksamhetens trovärdighet, men föreningen fastslår att insamlingen är seriös.
- De är väldigt påträngande och när man ifrågasätter dem blir de aggressiva, säger Marilyn Edlund, som upprörts över insamlingen.
Marilyn Edlund arbetar i närheten av gågatan och har flera gånger ställt frågor till insamlarna. Hon har undrat vilka fångar som de har hjälpt eller hur de praktiskt går till väga med de insamlade pengarna.
- Men det har de inte kunnat förklara. Att vifta med tortyrbilderna är deras enda argument, säger hon.
Numera går hon alltid fram till folk som står och pratar med föreningen.
- Senast i går hörde jag när en kille försökte säga att han inte hade några kontanter. Insamlaren svarade att han kunde följa med till bankomaten. Sådant gör mig rasande, säger hon.
UNT har fått tag på ett inbetalningskort till Främjande av den Iranska Kulturen. Postgironumret, som inte börjar på 90, är registrerat på föreningen och har en c/o-adress hos en Parvin Vahid i Göteborg.
Svarar gärna
När UNT ringer upp Parvin Vahid får vi veta att hon är på semester. I stället svarar Mohammed Mohsini gärna på våra frågor.
- Vi har avslöjat vad den fundamentalistiska regimen i Iran gör mot sitt eget folk. Bilderna som vi visar upp är bara en liten del av verkligheten, säger han.
Han berättar att föreningen bygger på frivilligarbete och att alla pengar som samlas in går till en TV-station som avslöjar regimen. Genom att skänka pengar till stationen minskar man avrättningar och tortyr.
UNT: Hur kan ni garantera att pengarna kommer fram?
- Garantin kommer från folkets tro. Varför skulle dessa frivilliga stå på gatan och samla in pengar om pengarna inte kom fram?
Mohammed Mohsini poängterar att de aldrig tvingar någon att skänka pengar och att föreningen har tillstånd för verksamheten.
Tillståndet för penninginsamlingen beviljades av polisen i juli i år.
- I princip kan man få tillstånd för att samla in pengar till vad som helst. Sen är det upp till allmänheten att avgöra om man vill stoppa något i bössan eller inte, säger Helen Persson på Uppsalapolisen.
Erik Zachrison, generalsekreterare för Frivilligorganisationernas insamlingsråd, vill uppmana allmänheten att inte skänka pengar till insamlingar som saknar 90-konto.
- Det finns ingen som helst insyn eller kontroll i sådana föreningar. Börjar inte kontonumret på 90 ska man gå förbi, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!