Kritik mot handläggningen på gatukontoret
En tjänsteman vid gatukontoret i Uppsala tog fem år på sig för att lämna över ett ärende till kommunens försäkringsbolag. Oacceptabelt, skriver Justitieombudsmannen, JO.Detta är ett av flera liknande fall vid gatukontoret som nu dragit på sig ytterligare en JO-anmälan.
- Normal hövlighet innebär att man besvarar brev, säger Per-Åke Sörensson som sedan åtta månader väntar på svar från gatukontoret.
Foto: Patrik Lundin
Det dröjde två år innan gatukontorets tjänsteman kom och tittade på huset. Han lovade att överlämna ärendet till ett försäkringsbolag, men gjorde det aldrig.
Åren gick, Arne Näslunds brev till gatukontoret förblev obesvarade och heller hans advokat fick svar.
I september 2006 sa stadsjuristen åt tjänstemannen att kontakta försäkringsbolaget vilket han gjorde först fyra månader senare.
Sedan UNT berättat om fallet togs det upp av JO som nyligen kommit med ett utlåtande. Handläggningstiden har enligt JO varit oacceptabelt lång och tjänstemannen har brustit i sin serviceskyldighet.
I ett svar till JO beklagade kommunalrådet Gunnar Hedberg (m) det inträffade och lovade att vidta åtgärder så att felen inte upprepas. Men problemen fortsätter.
75-årige Per-Åke Sörensson i Valsätra har haft problem med att kommunens entreprenör gör snövallar vid hans hus när snön skottas bort.
- Jag fick ta bort snön för hand och det ledde till en medicinsk skada som tvingat mig till två stora operationer, berättar han.
Per-Åke Sörensson, som är pensionerad civilingenjör, har gett gatukontoret ett tekniskt förslag som han tror enkelt skulle lösa problemet med snövallarna. För åtta månader sedan skickade han sitt första brev till gatukontoret, vilket följts av flera. Inget svar.
I april skickade han ett rekommenderat brev till stadsjuristen. Inget svar.
- Oförskämt, tycker Per-Åke Sörensson.
I mitten av juli JO-anmäldes gatukontoret av en samfällighetsförening i Nåntuna eftersom skrivelser om bland annat hastighetsbegränsningar inte besvaras.
Samfällighetsföreningen skrev till gatukontoret för åtta månader sedan, en skrivelse i ett annat ärende är ett halvår gammal.
- Nonchalant, anser samfällighetsföreningens ordförande Olof Milton.
-De kan åtminstone meddela att de mottagit våra skrivelser. Eftersom gatukontoret aldrig hör av sig har jag fått ringa och kolla att våra brev kommit fram. Det här har varit som att skriva in i ett svart hål.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!