Kritik mot gymnasieintagning

Ungdomar som läser upp betyg på sommarskola har inte samma möjligheter att komma in på sitt förstahandsval till gymnasiet som sina klasskamrater. När sommarskolans tre veckor är över har första antagningen redan skett.

Uppsala2007-07-06 20:56
Sommarskolorna, där möjligheten att läsa in ofullständiga betyg, startar direkt efter skolavslutningen och pågår i tre veckor. Men innan sommarskolan hunnit avslutas är den första antagningen redan klar. Sommarskolans elever har därmed inte en likvärdig chans att komma in på sitt förstahandsval och hänvisas till andra antagningens restplatser.
- Det drabbar främst elever som sökt program med spärrat intag, till exempel bygg- och energiprogrammet, säger Måns Wikstad, samordnare för gymnasiets sommarskola men poängterar också att dessa elever borde ha samma chans som alla andra att söka till de här programmen.
- De som inte får godkända betyg borde veta vad som gäller. De har inte samma chans som de andra, men de har ändå en viss chans att komma in på ett program med lediga platser. Det är bättre än att vänta ett helt år, säger Ove Bergvall, gymnasiechef i Uppsala.

Ove Bergvall och Måns Wikstad menar att en lösning på problemet är att låta sommarskolan börja redan innan skolavslutningen, alternativt att skjuta upp antagningen en vecka för att sommarskolans elever ska kunna tillgodoräkna sina betyg och därmed kunna vara med och konkurrera om platserna.
- Jag har påpekat det här till gymnasieintaget flera gånger, men ingenting har gjorts åt saken, säger Måns Wikstad.

Förslagen får heller inget gehör hos den ansvariga politikern, Mohammed Hassan, (fp) ordförande i uppdragsnämnden, eftersom det skulle ställa till problem för gymnasieskolorna som så tidigt som möjligt behöver veta hur många elever som väntas börja till hösten. Däremot kan han tänka sig en annan lösning.
- Man skulle kunna ha några platser på en "fri kvot" för elever med särskilda skäl, till exempel elever som läst upp betyg på sommarskola, säger han.

Enligt Ove Bergvall har problemet med att kordinera sommarskola och intagning diskuterats i många år, men tycker inte att någon genomförbar lösning ännu dykt upp. Han menar att det borde ligga i grundskolans intresse att fånga upp eleverna tidigare och att sommarskolan istället skulle erbjudas mellan årskurs åtta och nio.
- Jag har inte hört talas om den här diskussionen förut, men problemet talar för att det är viktigt att sätta in resurser tidigare för att eleverna ska kunna söka till gymnasieskolan med lika villkor. Kanske borde sommarskola även finnas mellan årskurs åtta och nio, säger Åsa Viberg, skolchef för västra grundskolan i Uppsala.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!