I vår ska regeringen besluta om en slutgiltig nationell transportinfrastrukturplan. I den ingår planerna på fyrspår mellan Uppsala och Stockholm.
På tisdagen överlämnade Trafikverket i region öst (dit Uppsala län räknas) sitt förslag på en sådan plan. Efter att tidigare ha larmat om att pengarna inte räcker till, kunde Trafikverket presentera en 25 procent större budget för järnvägssatsningar mellan 2022 och 2033.
Det betyder att planerna på fyrspår kvarstår.
Men infrastrukturplanerna revideras vart fjärde år, då man samtidigt ansöker om finansiering från staten för nästa fyraårsperiod. I den nuvarande planen, som sträcker sig fram till 2026, har Trafikverket endast föreslagit 2,3 miljarder för planering och förberedelse av fyrspåret.
2026 planerar Trafikverket att söka nya pengar för det faktiska byggandet. Om de får pengarna som behövs, är tanken att fyrspåret ska börja byggas 2027 – och vara klart 2033 eller 2034.
Landshövding Göran Enander är "väldigt besviken på förslaget".
– Vad har vi för garantier att det finns pengar 2026? Då kan det ha kommit propåer från andra delar av landet. Staten har faktiskt skrivit ett avtal där de lovat att järnvägen ska vara klar senast 2034. Här är det uppenbart att man prioriterat satsningar i norr och att pengarna inte räckt till.
Landshövdingen säger att han nu litar på att regeringen korrigerar förslaget.
– Nu måste vi samla oss i länet och försöka påverka regeringen inför deras beslut i vår. Vi måste berätta hur viktig den här järnvägen är, och det har varit ganska talande idag när vi haft två avstängda spår, säger Göran Enander och hänvisar till måndagens och tisdagens omfattande tågstopp.
I planerna ingår också att stärka upp Resecentrums kapacitet och att rusta upp de befintliga spåren.
När vet ni om pengarna finns för att bekosta allt detta?
– I samband med revideringen 2026 behöver vi lyfta pengar för själva byggandet. Det handlar om en total kostnad om kanske 13–14 miljarder. Men det kommer att vi veta mer om längre fram, säger Einar Schuch, Trafikverkets regionala direktör.
Hur säkra kan vi vara på att fyrspåret blir av?
– Man kan såklart aldrig vara helt hundra. Men regeringen satsar på järnväg och det gör vi också.
Fyrspåren ingår i det avtal som Region Uppsala och Uppsala kommun slutit med staten. För att få statliga medel till fyrspår, spårvägssystem och en ny station i Bergsbrunna, ska kommunen bygga 33 000 nya bostäder och skapa minst 10 000 nya arbetsplatser i det som kallas sydöstra staden.
Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, är "stolt med inte nöjd" efter att ha tagit del av Trafikverkets plan. Allt hänger på att mer pengar anslås år 2026, konstaterar han.
– Men det är ett viktigt besked i och med att Trafikverket markerar att de tänker leva upp till sin del av avtalet. Det är klart vi skulle vilja ha alla pengar på en gång, men det är så här Trafikverket jobbar. Nu vet vi också att de planerar för ombyggnaden av Resecentrum och det fanns inte med i den tidigare planen.
Planerna på fyrspår påverkar förstås också i andra änden av pendelsträckan. Carl Bergkvist är näringspolitisk expert vid Stockholms handelskammare. Han anser att anslaget som Trafikverket begär från staten är alldeles för litet från första början.
– Vi hade gärna sett en fullfinansiering av planen, eftersom den medför stora samhällsnyttor här och nu. Istället trängs det här undan av olönsamma höghastighetståg, säger han.
Ur Stockholms handelskammares perspektiv är fyrspåret viktigt för att locka till investeringar i Stockholmsregionen och för att underlätta för arbetspendlare. Trafikverkets planer på att söka merparten av finansieringen först 2026 tror Carl Bergkvist riskerar att försena fyrspåren.
– Då måste de ännu en gång konkurrera om medlen, och risken är att andra projekt prioriteras högre då. Vi vill att man prioriterar upp fyrspårsplanen omgående, säger Carl Bergkvist.