Det anser Uppsala Vatten AB i sitt remissvar på slutrapporten som sammanställts av försvarets miljöprövningsenhet och sänts ut på remiss av Generalläkaren, försvarets tillsynsmyndighet i miljöärenden.
Miljöprövningsenheten baserar slutrapporten på två konsultrapporter.
Enligt rapporten kan bara 10-15 procent av de PFAS-föroreningar som ledde till att grundvattenbrunnarna i Stadsträdgården stängdes, komma från Ärnas brandövningsplatser där brandskyddsskum med PFAS användes innan ämnet förbjöds.
Bedömningen baseras dels på beräknade grundvattenflöden i Jumkilsåsen och Uppsalaåsen, dels på beräkningar av utspädning av förorenat vatten på vägen från Ärna till Stadsträdgården.
Uppsala Vatten underkänner båda beräkningarna:
– Grundvattenflödet i Uppsalaåsen är inte 2000 liter per sekund som konsultrapporten förutsätter, utan snarare 400 liten per sekund. Detta tillsammans med att utspädning i flöden inte sker jämnt utan i stråk gör att de mätningar som gjorts är högst osäkra, säger Sven Ahlgren, planeringschef vid Uppsala Vatten.
Att slutrapporten också hänvisar till ett tiotal andra möjliga källor till PFAS-föroreningarna finns och som inte utretts, imponerar inte heller på Uppsala Vatten. Remissvaret konstaterar bland annat att brandövningsplatsen Viktoria ligger nedströms Stadsträdgården och att S:t Eriks betong ligger på postglacial lera som skyddar grundvattnet under lerlagret.
Folke Borgh är jurist och talesperson för försvarets miljöprövningsenhet
– Rapporten bygger på omfattande provtagningar och tillgängliga uppgifter om grundvattenflöden och har gjorts av objektiva konsulter. Ett exempel att andra föroreningskällor inte utretts är användningen av brandsläckningsskum i samband med den stora torvbranden i Uppsala 1990, säger Folke Borgh.
Om torvlagerbranden säger Sven Ahlgren att grundvattenflöden inte går norrut från Boländerna till Stadsträdgården och upp emot Ärna där de högsta halterna av PFAS-substanser mätts upp.
Vid Uppsala Vatten pågår ett projekt där en ny matematisk modell för tillrinning i Uppsalaåsen med omland tas fram, samt en tredimensionell jordlagermodell. Tillsammans ska det ge möjlighet att detaljerat studera grundvattnets spridning och strömning.
– Analyser med hjälp av de nya modellerna ska kunna påbörjas i slutet av 2015, säger Sven Ahlgren.
Inom försvarets miljöprövningsenhet pågår sedan 2013 ett projekt som syftar till att ta fram modeller för sanering av PFAS-förorenad mark inom garnisoner. Enligt Folke Borgh försöker försvaret hitta samarbetspartners till projektet.