En dom från högsta förvaltningsdomstolen slog fast att kameraförsedda drönare omfattas av reglerna i kameraövervakningslagen och därför är det svårare att få filma eftersom det krävs tillstånd från Länsstyrelsen. Sjöräddningssällskapet, som deltar vid de flesta sjöräddningarna i Sverige, är kritiska mot de nya reglerna.
- Vi ser stora möjligheter att rädda fler liv och göra sjöräddningen effektivare och säkrare för våra frivilliga sjöräddare med hjälp av drönare, säger Fredrik Falkman, projektledare på Sjöräddningssällskapet.
Sjöräddningssällskapet vill därför att regeringen och riksdagen vidtar åtgärder för att kameraförsedda drönare kan användas på ett ansvarsfullt sätt.
- Vi hoppas att de som använder drönare med kameror för en bra anledning kan få göra det och att vi kan få till ett rimligare regelverk ganska fort, säger Fredrik Falkman.
Sjöräddningssällskapet är en ideell förening med fler än 2000 frivilliga sjöräddare på drygt 70 räddningsstationer – varav en i Uppsala som startades 2009.