– Det finns en osäkerhet i redovisningen, och då finns det också en osäkerhet i det ekonomiska resultatet och hur det utvecklar sig, säger Göran Selander, ansvarig revisor på Riksrevisionen, som gått igenom Läkemedelsverkets delårsrapport.
Några av de problem Riksrevisionen pekar på gäller fel i redovisningen av bidrag till ett belopp av 49,1 miljoner kronor, felbokning av befarade kundförluster samt en oförmåga att specificera vissa av posterna i bokföringen.
Enligt Christian Ifvarsson, planeringsdirektör på Läkemedelsverket, beror bristerna på att myndigheten för första gången på länge blivit ålagda att producera en delårsrapport, vilket delvis hör samman med att de har haft en ansträngd ekonomi.
– Det här är nytt för oss. Dessutom har vi infört en ny princip för periodisering, och det har inte fungerat så bra att ta fram rapporter för att visa att den stämmer, säger Christian Ifvarsson, som har skickat ett svar till Riksrevisionen med en åtgärdslista och förklaringar till bristerna.
Enligt Riksrevisionen är det ovanligt att man hittar den här graden av osäkerhet i en myndighets delårsrapport, vad säger du om det?
– Jag kan bara konstatera att vi jobbar ganska hårt på att hjälpa Riksrevisionen att rätta till det här. Men vi har fortfarande mycket att göra, och har tagit krafttag för att lösa detta under hösten.
Riksrevisionens Göran Selander har förståelse för att Läkemedelsverkets nya rutiner har lett till oklarheter i delårsrapporten, men ska nu träffa ledningen för att komma till rätta med de oklarheter som eventuellt kvarstår.
– För mig är det här ingen dramatik. Men en del av posterna är ganska stora, och de har inte kunnat förklara för oss vad de innehåller. Då blir jag lite orolig, säger han.