Senast 1 april måste landstinget bland annat ha utarbetat direktiv som talar om vad den vårdhygieniska expertisen får bestämma vid smittspridning och byggnationer.
– Jag ser det som en seger att vi ska få ett mandat så att våra råd får större tyngd när beslut tas i vårdhygieniska frågor, säger Birgitta Lytsy, hygienläkare i Uppsala län.
Det är efter inspektioner vid vårdcentraler och sjukhus, och efter att ha granskat svaren på en enkät till landstingsdirektören, som Socialstyrelsen upptäckt flera brister. En är att landstingsledningen inte följer upp att landstingets egna riktlinjer för att förebygga vårdrelaterade infektioner verkligen efterlevs. En annan är att det saknas klara direktiv för hur sektionen för vårdhygien ska bedriva sitt arbete.
I skrivelsen noterar Socialstyrelsen också att expertisen vid sektionen för vårdhygien saknar något dokumenterat mandat för sin funktion i samband med smittspridning, vid om- eller nygbyggnationer och i samband med upphandlingar.
Socialstyrelsen framhåller att bristerna utgör brott mot gällande lag och föreskrifter och kräver att landstinget senast 1 april i år ska ha redovisat vilka åtgärder som vidtagits.
– Vårdrelaterade infektioner, samt utveckling av multiresistenta bakterier, är ett allvarligt problem i dagens sjukvård och representerar en väsentlig del av de vårdskador som uppkommer, skriver Socialstyrelsen.