Kritik mot bristande insyn i friskolor

Reglerna för kontroll och insyn i friskolornas verksamhet måste skärpas, och Skolinspektionen måste vässa sin tillsyn. De kraven ställs efter UNT:s avslöjande om misstänkt betygsfusk på Doctrinagymnasiet.

Uppsala2009-08-28 07:01
- Det här skulle aldrig ha kunnat hända på en kommunal gymnasieskola.

Så kommenterar Mohamad Hassan (FP), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Uppsala kommun och tillskyndare av friskolor, uppgifterna om att Peder Björk, rektor för friskolan Doctrinagymnasiets, ändrat sin sons betyg i flera ämnen.

Bland annat har Peder Björk gett betyget mycket väl godkänt, MVG, i stället för ett streck, det vill säga inget betyg alls. Han ska också ha gett högsta betyg i ett ämne som inte fanns på skolan. På torsdagen polisanmäldes Peder Björk av Erik Pelling, socialdemokrat i kommunfullmäktige, för urkundsförfalskning, alternativt tjänstefel.

I dag gäller i många fall helt olika lagar för friskolor och kommunala skolor. Friskolorna lyder inte under offentlighetsprincipen, måste inte spara betyg och andra dokument enligt arkivlagen, och personalen saknar meddelandefrihet. Det är de här lagarna som enligt Mohamad Hassan omöjliggör att det som hänt på Doctrinagyamnasiet skulle kunna inträffa på en kommunal skola.
- Det behövs mer transparangs i friskolorna, till exempel när det gäller ekonomisk redovisning. Då kan vi som kommun larma tidigare till Skolinspektionen när vi upptäcker oegentligheter, säger han.

När det gäller betygsfrågan så har kommunen egna idéer om hur man kan arbeta för rättvisare bedömning av alla elever, på friskolor och kommunala gymnasier.
- Vi har funderat på ett att införa ett lokalt prov i tvåan för att mäta kunskaperna och sedan jämföra med betygen, säger han, som också har synpunkter på Skolinspektionens roll som tillsynsmyndighet.
- De har inte varit tillräckligt alerta när vi och föräldrar har larmat. De måste vässa sig om friskolorna ska ha någon trovärdighet kvar. Men det har blivit bättre sedan Skolinspektionen blev en egen myndighet, säger Mohamad Hassan.

Han är inte ensam om den åsikten. I dag är det för lätt att starta friskolor, tillståndsprövningen är inte nog seriös, menar Lena Hartwig (S), oppositionskommunalråd.
- Det måste ställas helt andra krav på Skolinspektionen. De måste agera mycket kraftfullare, säger hon.
Hon tycker att friskolorna ska delta i det kommunala samarbetet runt sådant som kvalitetsredovisningar för att öka kontrollen.
- Med fler och fler friskolor är jag annars bekymrad över att skolorna utarmas när resurserna fördelas, säger Lena Hartwig.

På utbildningsdepartementet säger man att Skolinspektionen har fått mer resurser och större muskler när det gäller sanktioner mot skolor som inte sköter sig. Det har funnits brister på det området, men de är åtgärdade nu, menar man.
- Det regelverk som finns ger god insyn i friskolorna, men det måste finnas resurser för att utnyttja den insynen. Skolinspektionen har fått fördubblade anslag och kan nu också utdela kraftfulla viten mot dem som inte sköter sig, säger Bertil Östberg, statssekreterare åt utbildningsminister Jan Björklund (FP).

I fallet Doctrina är det inte bara en rektor som ändrat betygen för en elev. Rektorn är också elevens pappa.
- Stämmer det är det mycket upprörande. Så får det inte gå till, säger Bertil Östberg.
Mohamad Hassan tror att händelseutvecklingen på Doctrinagymnasiet påverkar medborgarnas inställning i friskoledebatten.
- Det här har förstört för många. Nu kanske vi måste göra en informationsinsats tillsammans för att visa att Doctrinagymnasiet är ett undantag, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!