Kristider ökar intresset för att starta eget

I kristider när allt fler människor blir arbetslösa ökar intresset för att starta eget företag. I många fall blir det starten till ett nytt och bra arbetsliv. Men det finns också många fallgropar.

Foto: NA Media

Uppsala2009-03-25 13:52
- Det är enkelt att starta ett företag. Det är betydligt svårare att förvalta det, säger Julia Rosqvist som jobbar på Startcentrum i Örebro.
Startcentrum är ett utbildningsföretag som jobbar med entreprenörskap och utbildning.
- Vi jobbar utan vinstintresse och vår uppgift är bland annat att hjälpa personer som vill starta företag, säger Julia Rosqvist.

Liknande organisationer finns i många av landets kommuner. Det finns också hjälp att få på kommunernas näringslivskontor.
Julia Rosqvist fanns med på en jobbmässa i Örebro nyligen. Att intresset för att starta eget företag är stort framgick tydligt på det seminarium hon höll. Lokalen där seminariet hölls var välfylld och hon fick svara på många frågor efter sitt anförande.

Julia Rosqvist har många råd att ge till dem som vill starta eget företag.
- Ett vanligt misstag är att det ofta går för fort. Man måste vara klar över hur man vill ha sitt liv och hur mycket jobb man är beredd att lägga ner. Den som vill driva ett eget företag måste vara inställd på att det är en livsstil. Det är inget för den som bara vill jobba mellan åtta och fem. Men jag kan intyga att det faktisk är riktigt kul att sitta klockan två en lördagsnatt och skriva fakturor, säger hon med ett stort leende.

Just att tjäna pengar är förstås en stor drivkraft för en egen företagare.
- Men det är inte säkert att det är den enda drivkraften. Det kanske allra viktigaste är att man verkligen brinner för det man gör och det som kännetecknar en bra entreprenör är att man inte ser några hinder utan bara möjligheter.
Julia Rosqvist anser att det första en person som vill starta eget är att ställa sig följande fråga:
- Är jag en bra säljare?
- Kan jag inte sälja får jag inga kunder och då blir det ju inget företag, säger Julia Rosqvist och fortsätter:
- Som egen företagare ska du koncentrera dig på det du är bra på. Om du till exempel inte kan bokföring finns det ingen anledning att du ödslar tid och kraft på det. Det finns så många andra som kan sköta den saken.

Hon tycker också att det är bra att skaffa sig en mentor som man kan bolla idéer med och få råd av. Dessutom är det viktigt att vara med i ett nätverk med andra personer som befinner sig i ungefär samma situation.
- På så sätt är det lättare att hålla sig uppdaterad och få reda på allt nytt som händer. Just att ständigt vara uppdaterad är oerhört viktigt. Att vara egen företagare är att leva i en ständigt föränderlig värld.
För att komma igång med ett eget företag behövs förstås en affärsidé.
- Det poppar ständigt upp idéer. Men det är först när man har kommit så långt att man vet att man kan tjäna pengar på sin affärsidé som det är dags att gå vidare. Det kommer många människor till oss med olika idéer. Vi ser ganska snabbt om det är en hållbar idé eller inte. Om vi anser att det inte är någon bra affärsidé så avråder vi förstås personen att fortsätta. Hittills har vi uppenbarligen lyckats rätt bra. Under de senaste åren har fyra av fem företag som fått rådgivning hos oss levt vidare, säger Julia Rosqvist.

Affärsidén ska bland annat ge svar på vilken kundgrupp företaget vänder sig till och vad den gruppen har för behov. Den ska också ge svar på vilka konkurrenterna är och hur företaget kan hävda sig mot andra företag i samma bransch.
- Dessutom ska man bestämma vilken företagsform som ska användas. Det vanligaste för en ensam person är att välja en enskild firma. Andra vanliga alternativ är aktiebolag och handelsbolag.
Det gäller också att hitta på ett bra företagsnamn. Av namnet ska det helst tydligt framgå vad det är för varor eller tjänster företaget säljer. Det är också värdefullt om namnet ger positiva associationer.
- Företagsnamnet är faktiskt viktigare än vad många tror. Det är värt att lägga stor kraft på att hitta ett bra namn, säger Julia Rosqvist.

Innan det är dags att gå vidare måste också en affärsplan upprättas. Det är den som ska ligga till grund för hela verksamheten. Den ska bland annat ge svar på följande frågor:

- Vision. Vad är det som gör just ditt företag framgångsrikt på marknaden?

- Mål. Vilka ekonomiska mål har du med företaget och hur många kunder räknar du med att ha inom en viss tid?

- Produkter/tjänster. Vilka produkter eller tjänster ska du sälja och hur ska du kunna möta kundernas behov i ett längre perspektiv?

- Konkurrens. Hur ser konkurrenssituationen ut och hur ska du skaffa dig en plats på marknaden?

- Marknadsföring. Hur ska du nå din tänkta målgrupp?

- Finansiering. Hur ska du klara ekonomin fram till dess företaget går ihop ekonomiskt?

- Det gäller att vara realist och inte göra några glädjekalkyler. De mål man sätter upp måste vara realistiska, säger Julia Rosqvist.
Då har företaget möjlighet att bli livskraftigt.
Och då kan du ha nått målet om ett nytt och bättre arbetsliv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om