Krisschemat i vården är igång: "Ingen bortre gräns"

På torsdagen trädde det nya krislägesavtalet i kraft i Region Uppsala. Det innebär att personalen får högre lön mot att de kan kallas in på upp till 16 timmar övertid i veckan. "Sätter lagen ur spel".

"Varje dag är en belastning och det kan leda till att personalen inte orkar", säger sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

"Varje dag är en belastning och det kan leda till att personalen inte orkar", säger sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/TT

Uppsala2021-01-09 05:00

– Riskerna är uppenbara. Varje dag är en belastning och det kan leda till att personalen inte orkar. Och eftersom vi inte vet hur länge pandemin pågår finns inte heller någon bortre gräns för åtgärden, säger sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

Regionen satte på torsdagen igång det omtalade krisschemat i vården, som ska gälla i fyra veckor och omfattar vissa sjuksköterskor och undersköterskor. Om fyra veckor är planen att de ska avlösas av annan personal.

– Det sätter arbetstidslagen ur spel men vi ska för den delen inte bryta mot lagen om en god arbetsmiljö. Det är för att man ska orka i längden, säger Mikael Köhler.

undefined
Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.

Krisschemat bryter mot både 40-timmarsveckan och de gällande kollektivavtalen. Den drabbade personalen kompenseras med att få övertidsersättning för hela arbetstiden – inklusive den tid man vanligtvis skulle jobba. Det har UNT skrivit om tidigare.

Vanligtvis arbetar sjuksköterskorna i intensivvården i tre skift. Man turas om att jobba morgon, natt och kväll på ett rullande schema med runt 32 timmar i veckoarbetstid i snitt. 

Men med det nya avtalet som trädde i kraft arbetar sköterskorna i tvåskift. I praktiken innebär det att de turas om att arbeta halva dygnet var, vilket innebär att arbetstidsveckan förlängs med 16 timmar i veckan.

Åtgärden är ett ess i rockärmen som regionen väntat med. Det är dyrt eftersom personalen får mer än dubbelt så mycket betalt per timme på krisschemat, och den höga arbetsbelastningen riskerar att bränna ut vårdpersonalen. Men nu kunde man inte vänta längre.

– När vi var ensamma om den stora uppgången i höstas kunde vi få hjälp från regioner som Gävleborg och Dalarna. Nu när alla regioner har lika stora behov så måste vi hitta andra åtgärder och då återstår tyvärr bara detta.

undefined
Sofia Lindström, ordförande Vårdförbundet Uppsala.

Sofia Lindström, vårdförbundets ordförande i Uppsala, har kritiserat regionen för att köra slut på personalen genom tuffa scheman.

– Risken är att man bränner ut för många i personalen samtidigt. Vi hoppas att arbetsgivaren är återhållsam, säger Sofia Lindström.

Mikael Köhler håller med om att krislägesavtalet kan leda till utmattning, men att det var ett nödvändigt ont denna gång.

– Det är såklart ingenting vi strävar efter. Det värsta som kan hända är att personalen tröttnar. För det gör man när man anstränger sig för hårt under längre tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!