Det var länsstyrelsen som kallade länets kommuner samt regionen till ett krissamverkansråd, där även Försvarsmakten och Migrationsverket deltog.
– I det här läget handlar det om att få information om läget och diskutera hur vi ska jobba framåt. Kommunen har ett viktigt uppdrag att rusta upp det civila försvaret, säger Erik Pelling (S) på onsdagsförmiddagen, när han precis kommit ut ur mötet.
Ja, hur rustar ni upp det?
– Till exempel gjorde vi i kommunstyrelsen nyligen en övning där vi tittade på vilka lagar som gäller vid ett akut hot mot Sverige och vad vi då förväntas göra. Vi behöver göra fler sådana övningar. Sedan behöver alla kommunala förvaltningar ta fram planer; vi måste ha extra beredskap för att se till att allt från dricksvattenförsörjning till avlopp och andra viktiga funktioner fungerar vid en kris.
Du låter ganska skakad?
– Det är jag absolut. Det är en läskig situation, som kan vara starten på något mycket värre. Sverige har inte varit i ett så här allvarligt läge sedan 1939, men vi står inte inför något omedelbart hot eller krig.
Vad bör man som medborgare göra?
– Hålla sig informerad. Alla är skyldiga att vidta grundläggande förberedelser. Läs foldern "Om krisen eller kriget kommer" från MSB och se till att du har vatten och vissa matvaror hemma så att du klarar dig vid exempelvis längre strömavbrott. Sedan är det inte fel att ha koll på var närmaste skyddsrum är – men det betyder ju inte att vi kommer behöver ta skydd i morgon.
Har du själv allt hemma?
– En vattendunk har jag sedan länge, men jag skulle bland annat behöva skaffa kontanter och konserver, och jag har googlat på en vevradio. Men står man inför valet att köpa vevradio eller skicka pengar till Röda korset i Ukraina skulle jag prioritera Ukraina, för det är där det är kris nu. Sedan är det också viktigt att folk inte hamstrar för mycket, då uppstår en brist alldeles i onödan.
Vad är troligaste scenariot till att vi hamnar i ett läge där vi behöver vattendunkar, konserver och annat? Det kan väl inte vara en rysk invasion?
– Nej, det är det inte. Betydligt mer sannolikt är cyberkrigsföring som kan innebära allt från desinformation till överbelastning av olika system, att man slår ut elen eller något annat.
– Som statsministern sagt ska man vara extra noggrann med källkritik kring vad man delar i sociala medier för det kan vara en del av cyberkrigsföring. Och dela inte detaljer om hur militär rör sig eller exakt vad vi gör för att förstärka vårt civila försvar. Vi har kunnat slappna av under många år, men nu måste vi lära oss det här på nytt.
Är Sverige mer intressant för Ryssland att attackera för att vi inte är med i Nato – eller vore vi mer intressanta om vi var med?
– Det är svårt att veta såklart. Vår alliansfrihet har varit väldigt bra, det har hållit oss från krig. Men nu är vi i ett nytt läge och ett eventuellt Natomedlemsskap är en diskussion som behöver föras. Jag är inte kategoriskt emot ett medlemsskap.
Hur jobbar myndigheterna ihop framåt nu?
– Exakt hur kan vi inte säga eftersom vi måste vara försiktiga om vilken information vi delar. Men precis som under pandemin behöver vi jobba tätt ihop med statliga myndigheter så att vi håller koll på vad vi gör och agerar utifrån korrekt information.