Krisgrupp ska ordna vårdplatser

Ledningen för Akademiska sjukhuset har tillsatt en krisgrupp med uppgift att akut hitta en lösning på bristen på vårdplatser.

Uppsala2014-01-15 12:00

Krisgruppen tillsattes på tisdagsförmiddagen som en direkt reaktion på ett möte med facken på måndagen. I en skarpt formulerad skrivelse från undersköterskor, sjuksköterskor och läkare på akutavdelningen ställd till sjukhusdirektören Lennart Persson som UNT tagit del av men sjukhusledningen säger sig inte känna till, krävs också snabba åtgärder.

Av skrivelsen framgår att allt för få vårdplatser på akutmottagningen och på vårdavdelningarna, framför allt för medicinpatienter, leder till att akutpersonalen tvingas ägna sig åt arbetsuppgifter som inte ingår i ordinarie uppdrag, som att leta vårdplatser, låna sängar och beställa matbrickor. Därmed hotas patientsäkerheten.

”Vi vet att du hävdar att vårdplatserna räcker till men är feldisponerade … Vi undrar när du tänker omdisponera vårdplatserna så att de som har för många platser kan lämna ifrån sig platser till medicin så att de kan öppna fler”, skriver personalen.

Henrik Pederby, kommunikationsdirektör på Akademiska kommenterade på tisdagen skrivelsen i Lennart Perssons ställe eftersom denne satt upptagen i möte med sjukhusledningen.

- Ledningen träffade facken på måndagen, och arbetsgruppen tillsattes på tisdagsförmiddagen. De ska träffa facken igen på torsdag eftermiddag och lämna förslag på akuta lösningar, sade Henrik Pederby.

Det behövs lösningar på både kort och lång sikt, framhåller Henrik Pederby.

- Det saknades 90 vårdplatser före jul på grund av sjuksköterskebrist. Nu har vi tecknat kontrakt med sjuksköterskestudenter som kommer att tillträda tjänster vart efter de examineras. Det har lett till att bristen nu är 70 vårdplatser, men vi arbetar vidare för att öppna så många som möjligt så fort som möjligt, sade Henrik Pederby.

Men de kontrakterade blivande sjuksköterskorna som tillträder under januari, löser inte den akuta krisen:

- Arbetsgruppen består av chefsläkare, chefssjuksköterska och representanter från medicindivisionen och akutmottagningen. Deras uppdrag är att ta fram förslag på hur den akuta situationen ska lösas. Tidigast på fredag kan sjukhusdirektören lämna vidare besked, sade Henrik Pederby.

Angående lönesättningen av de sjuksköterskestudenter som nu skriver kontrakt om anställning vid Akademiska då de legitimerats, hänvisar Henrik Pederby till sjukhusets princip om individuell lönesättning:

- Vi har ingen fast ingångslön utan sätter lön efter erfarenhet och kompetens.

Bakgrund

Under hela 2013 har personalen vid Akademiska framfört kritik mot att antalet vårdplatser minskats vilket drabbat inte minst akutmottagningen. Redan i januari genomfördes en stor demonstration på sjukhusområdet, och en namninsamling med 2 600 namnteckningar som protesterade mot neddragningar och poängterade att patientsäkerheten hotades, till Lennart Persson.

I juni kom protester mot brist på vårdplatser vid psykakuten, och i augusti rapporterades att över 200 sjuksköterskor lämnat Akademiska på grund av svåra arbetsförhållanden, arbetsmiljö och scheman.

I november skrev UNT om protester mot att antalet vårdplatser för äldre med psykiska problem mer än halverats. Samma månad anställde Akademiska hyrsjuksköterskor för att temporärt lätta på personalkrisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!