Krisen på Boland gav Jälla en andra chans

Jällagymnasiet ser ljuset i tunneln. Flytten av praktiska program från Bolandgymnasiet har ökat elevantalet och fler söker sig till skolan. Det råder en mindre byggrusch på ladugårdsbacken.

Foto: Felicia Andreasson

Uppsala2017-03-06 07:05

År 2012 var Jällagymnasiet snudd på nedläggningshotat. Färre elever sökte skolans naturbruksprogram och stiftelsen som driver gården hade dålig ekonomi. Sedan dess har det vänt. I år har Jällagymnasiet 100 ansökningar mot 58 förra året. Både fordonsprogrammet och bygg- och anläggningsprogrammet har en tydlig ökning. Flera trodde att programmen skulle få svårt att hävda sig när beslutet togs år 2015 om att flytta dem från Bolandgymnaiset till Jälla.

– Det har varit tuffa år för att vända om skutan. Vi har organiserat om utbildningarna. I dag har vi samlat majoriteten av kommunens alla praktiska utbildningar under ett paraply, säger Jällagymnasiets rektor Elin Dahm som själv basar för dem alla.

Det tycks också ha vänt för de praktiska yrkesprogrammen generellt i Uppsala.

– Totalt har de 15 procent fler sökande än förra året. Jag tror att fler elever börjar inse att man faktiskt kan få högskolekompetens fast man läser på en praktisk linje. Dessutom leder utbildningen ofta till jobb. Många av eleverna som går ut vårt fordonsprogram börjar jobba direkt, säger Elin Dahm

För att kunna ta emot de nya utbildningarna har Jälla tvingats bygga om. En äldre hall för traktorer och andra tunga fordon har rustats för fordonsprogrammet. Traktorerna har fått en ny hall intill.

– Nu ritar vi på ett eget hus med både klassrum och hallar för byggprogrammet som kommer att flytta in på skolan senare, säger Elin Dahm.

Fordonsprogrammets lokaler är nyrenoverade och undervisningen pågår för fullt. Fyra bilar är upphissade och eleverna är i full färd med att reparera bromsarna på en Volvo.

Eleverna Pontus Johnsson och Michelle Trygg från Uppsala trivs på skolan. De hade visserligen sökt utbildningen när den låg på Bolandgymnasiet, men flytten till Jälla har inte varit någon stor grej.

– Det tar bara tio minuter att åka hit med bussen. Det är nytt och fräscht med nya verktyg - och det är bra. Man får meka mycket här. Det var därför vi valde Jälla, säger de.

Läraren Max Michael var tveksam till de nya lokalerna inför flytten.

– Men vi har fått vara med och påverka utformningen och det har blivit bättre än på Bolandgymnasiet. Större, ljusare och mer rymd, säger han.

Samtidigt ökar konkurrensen om eleverna på Uppsalas utbildningsmarknad. Jälla konkurrerar med friskolorna Yrkesplugget, Yrkesgymnasiet och Praktiska gymnasiet.

– Konkurrensen kommer nog att bli tydligare när både fordon- och byggprogrammen är på plats här på Jälla. Men jag upplever ändå inte att den är så stor. Vi har ju olika upplägg och inriktningar på våra program, säger Elin Dahm.

Samma uppfattning har Björn Savonen, rektor på Yrkesgymnasiet, som ökade antalet sökande från 47 till 63 elever i år.

– Jällagymnasiets utbildning är till största delen förlagd på skolan. Vi har en lärlingsutbildning där halva studietiden är förlagd ute på en arbetsplats. Det är stor skillnad och kräver att eleverna kan och vill ta ansvar för att passa tider, eget engagemang och klara av det sociala på en arbetsplats, säger han.

Yrkesgymnasiet tillhör Thorengruppen och har funnits i Uppsala sedan 2015. Björn Savonen och hans kolleger har jobbat mycket med att utveckla verksamheten. Det kan vara en faktor som ökat elevantalet, tror han.

På Jälla är framtidsplanerna att fler praktiska utbildningar ska flytta in de kommande åren. Maskin- och entreprenad som Bolandgymnasiet lade ned för ett år sedan är redan på plats. Kanske kommer Fyrisskolans VVS utbildning efter. Enligt skolans rektor, Runar Krantz, ska bostäder byggas intill Fyrisskolan och då kommer VVS-programmets lokaler att rivas.

– Vart utbildningen ska flyttas är inte avgjort. Flera alternativ diskuteras, ett är Jällagymnasiet, säger han.

Fyrisskolan har mest lediga platser

72 procent av de elever som sökt till gymnasiet i Uppsala har valt en kommunal skola efter årets första sökomgång. Sex av nio skolor har lediga platser. 749 elever har sökt till kommunens 15 friskolor. Av dem har åtta fått fler ansökningar än förra året, resterande färre.

Kommunala skolor:

Antal 1:a sök Antal platser Diff

Celsiusskolan: 336 32 16

Ekebygymnasiet: 123 129 -6

Fyrisskolan: 102 171 -69

Uppasala Estetiska

gymnasium: 59 96 -37

Jällagymnasiet: 100 134 -34

Katedralskolan: 372 419 -47

Linnéskolan: 7 30 -23

Lundellska skolan: 463 330 133

Rosendalsgymnasiet: 366 246 120

Summa: 1 928 1 875 53

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!