Krisavtalet på Akademiska rivs upp: "Lättade"

Det finns inte längre ett behov av det krisschema på Akademiska sjukhuset som infördes vid årsskiftet, när vårdtyngden under vinterns pandemivåg var som störst.

HR-direktör på Akademiska sjukhuset, Anna Wadenhov.

HR-direktör på Akademiska sjukhuset, Anna Wadenhov.

Foto: Sofia Nahringbauer

Uppsala2021-02-07 11:02

– Det är väldigt tungt att arbeta på krisavtalet vilket för sjukhusets medarbetare har inneburit långa arbetspass i skyddsutrustning. Därför är vi lättade över att nu kunna lämna avtalet, säger Akademiskas HR-direktör Anna Wadenhov.

Krisschemat som infördes vid årsskiftet på Akademiska rivs upp från och med måndag den 8 februari. Det berättade regionen för UNT i helgen. Krisschemat används bara under nödlägen och innebär att vårdpersonalen arbetar så mycket som 50 procent längre arbetsveckor. 

– Att aktivera krislägesavtalet var inte ett lätt beslut. Att arbeta under dessa förutsättningar medför en risk att vår uthållighet kan svikta, säger Anna Wadenhov.

Eftersom övertidsarbete är tufft för hälsan planerades de runt 120 angivna undersköterskorna och sjuksköterskorna att jobba på det schemat i en månad, för att sedan bytas av med mer utvilad personal. Men nu slipper personalen schemat efter bara en månad.

– Covidbelastningen är lägre nu och vi har inte längre behov av att nyttja avtalet, säger Anna Wadenhov.

Hon berättar att sjukhusledningen är lättad över att vårdtrycket minskar. När pandemiläget var som värst i vintras tvingades cancervård att skjutas upp på grund av vårdtyngden.

– Vi gör verkligen vårt yttersta för att ge våra medarbetare bästa möjliga stöd och bästa möjliga vård till sjukhusets patienter. Vår ambition är att kunna planera ut så mycket ledighet vi kan som platsläget tillåter, säger Anna Wadenhov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!