Akutmottagningen har under en lång tid drabbats av vårdplatsbristen på Akademiska sjukhuset. Underbemanning och hög arbetsbelastning har återigen lett till ett skarpt läge. Viktor Öjrell är sjuksköterska på akutmottagningen. Han berättar att läget förvärrats sedan midsommarhelgen. Patienter som ska läggas in blir kvar länge på akuten.
– Det känns olustigt. Det blir inte bra för de patienter som måste ligga kvar på akuten. I vintras hade vi en liknande situation med överbelastning. Då beslutade ledningen att varje patient skulle vara på akutmottagningen i max en timme. Det funkade bra ett tag, men nu har situationen blivit värre igen, förklarar Viktor Öjrell.
En annan medarbetare på akutmottagningen, som vill vara anonym, berättar att flera kollegor har gjort anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg under veckan som gått.
– Det är många luckor att fylla i schemat och akuten är väldigt hårt belastad. Till att börja med är det en lång kö för att få en första bedömning, och sedan blir det väntetid i alla led. Vissa patienter får vänta i över 10 timmar innan de får vård. Några i 20 timmar, säger hon.
De patienter som behöver så kallad intermediärvård, det vill säga de som är för sjuka för att vårdas på vanlig avdelning men inte behöver intensivvård, kan inte få den tillsyn de behöver, fortsätter hon. Personalen räcker inte till.
– Men patienterna finns ju kvar, även om inte personalen gör det. I värsta fall dör människor i onödan. Det blir en etisk stress när man jobbar. Man blir förbannad över att det ser ut så.
Jenny Byttner, läkarchef och sektionschef på akutmottagningen, förklarar att situationen brukar vara ansträngd under sommaren.
– Det råder en vårdplatsbrist som gör att patienter blir kvar längre på akuten. Vi har den bemanning vi har och försöker ta hand om patienter på bästa sätt. Vi följer upp läget kring vårdplatserna dagligen.
Under våren har en del av intermediärvårdens kapacitet blivit utlokaliserad till andra enheter. Det beror på covid-19, förklarar Jenny Byttner.
– Nu när intensivvårdspatienter med covid-19 minskat har vi kunnat återgå till att ha en ren intermediärvårdsavdelning igen. Men vi behöver ständig beredskap att kunna flytta resurser om fallen skulle öka igen eller om det skulle komma en andra våg.