Larmet: Hinner inte med att analysera coronatesterna

Det är kris på Akademiska laboratoriet för covid-19 prover. Personalen har jobbat för högtryck i sju månader och klarar inte tempot länge till. Ändå ökar kraven på fler analyser.

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/TT

Uppsala2020-10-16 19:02

– Vi har ett mycket ansträngt läge. Vår personal har arbetat under högt tryck sedan i mars. Sjukhuset i övrigt har kunnat göra en viss andhämtning under sommaren. Men inte vi, säger Akademiska laboratoriets chef Tommie Olofsson.

Enligt uppgifter från labbets personal är inte personalstyrkan dimensionerad för att klara den utökade provtagning som Region Uppsala aviserat under hösten. Det har inneburit att personalen "går på knäna" efter hundratals timmar övertid. Många orkar snart inte längre.

– Vi gör 4 000 analyser per vecka och har utökat för att klara lite till. Den sista oktober är kravet att göra 5 000 analyser och månaden därefter 6 000. Det går inte utan avlastning. Personalen anser att de klarar dagens tempo ett par veckor till om de får garantier för att de får avlösning snart, säger Tommie Olofsson.

Effekten av arbetsbelastningen blir att provsvaren dröjer. Det ökar risken för smittspridning i samhället.

undefined
Fler provtagningar ökar trycket på Akademiska laboratoriet.

Vårdförbundets ordförande, Sofia Lindström, är mycket kritisk till situationen och kräver begränsningar när labbets personal inte räcker till.

– Om vi fortsätter så här så kommer folk att bli långtidssjukskrivna och då har vi ingen personal alls. Man är inne på helt fel väg. Vi har flaggat för att den här situationen kan komma ända sedan i mars och nu uppmanar man allmänheten att öka sin provtagning. Jag anser att man borde dra ner den, säger hon.

Lättnader kan dock vara på väg. Sedan pandemin startade i våras har labbet ökat sin personalstyrka med covidkompetens från sju till 30 personer. Ett statligt labb, SVA, gör dessutom 500 prover i veckan. Nu förhandlar regionen med ytterligare ett labb för att lätta på trycket.

– Vi räknar med att ABC-labb i Stockholm som har avtal med Folkhälsomyndigheten ska kunna göra ett par tusen tester i veckan. Men vi för redan diskussion om att kunna höja nivåerna. Vi vet ju inte hur pandemin utvecklas, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

Han räknar med att det nya labbet ska kunna börja göra sina analyser inom tio dagar.

– Det ska räcka för den situation vi har just nu, säger han.

Hur ser du på Vårdförbundets krav att minska antalet tester för att skona labbpersonalen?

– Det kommer vi inte att göra. Vi måste utöka testerna för folkhälsans skull och då främst de patienter som har störst vårdbehov. Genom fler tester lär vi oss mer om hur smittspridningen fungerar. Det är ett måste för att få ned den. 

Borde ni ha agerat tidigare?

– Vi har jobbat med frågan sedan en månad tillbaka och skulle kanske ha kunnat börjat tidigare. Den kritiken får vi ta, säger Mikael Köhler.

Tommie Olofsson tycker att sjukhusledningen varit "på tå" i frågan.

– Smittspridningen kom tillbaka hastigt. Det tar fyra veckor att lära upp en nyrekryterad biomedicinsk analytiker att göra covidprover. Det är också konkurrens om de instrument som finns på marknaden för att öka effektiviteten i analyserna. Exempelvis beslagtog franska staten instrument som vi beställt från en fransk leverantör därför att de behövdes i Frankrike, säger han.

Regionrådet Malin Sjöberg Högrell (L) öppnar för ökade insatser om det behövs.

– För bara några veckor sedan klarade vi att upprätthålla vår kapacitet. Men nu har smittspridningen ökat och då är situationen en annan. Om inte kapaciteten räcker så får vi handla upp ännu mer, säger hon.

Antalet sjukdomsfall ökar

Coronaviruset (SARS-CoV-2) som orsakar sjukdomen covid-19 smittar i första hand mellan människor genom så kallad droppsmitta. Det innebär att smitta överförs till slemhinnna i ögonen, näsan eller munnen från droppar som sprids i luften när en sjuk person hostar eller nyser. Dropparna faller snabbt ner genom luften inom någon meters radie.

Så ser coronaläget ut i Uppsala den 16 oktober

Bekräftade sjukdomsfall: 4 828 (+43)
Antal dödsfall: 240 (+1)

Vårdas på intensiven: 5 (+2)

Vårdas på sjukhus: 37 (+3)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!