Kris hjälper unga kriminella
Kris i Uppsala, som hjälper kriminella att sluta med brott, har varit i gång ett år sedan nystarten. Föreningen ska nu satsa mer på att hjälpa ungdomar. Tiden hos Kris har fått mig att tänka om, säger 17-årige Joakim Kalliga.
Föreningen utgörs av personer som sysslat med kriminalitet och drogmissbruk.
— Vi vill nu bredda vårt arbete och inrikta oss bland annat mot ungdomar. Med vår samlade erfarenhet kan vi påverka ungdomars ofta glorifierade syn på brott och droger, säger Magnus Andersson, ordförande i Kris i Uppsala.
Joakim Kalliga, 17 år, har praktiserat hos Kris ett halvår samtidigt som han suttit på behandlingshem.
— Många i min ålder kan tycka att "åh, vad häftigt det är med brott". I dag kan jag ärligt säga att det inte är ett liv jag vill leva. Jag har träffat de här personerna på Kris och sett vilka konsekvenser de fått, det har gett mig många insikter.
Joakim Kalliga berättar att han under tiden på Kris varit nära att återfalla i problem.
— Men då har jag haft erfarenheterna från Kris i bakhuvudet och det har hjälpt mig. Det är inte värt det, man riskerar att förlora allt och knarka bort hjärncellerna.
Förra veckan blev det klart att Kris ska ta emot sin första tonåring i ett konsekvensprogram. Det är en kille som dömts för våldsbrott och i domen ingår en rad träffar med Kris.
— Våra medlemmar ska berätta för honom vad det innebär att leva som kriminell. Det blir besök på häktet och han ska även få möta en livstidsdömd på anstalt för att se den ultimata konsekvensen av kriminalitet, berättar Magnus Andersson.
Kris vänder sig också till "vanliga" ungdomar.
— Hittills har vi varit ute i ett 15-tal skolor i Uppsala och berättat hur det brukar sluta om man håller på med brott.
Kris i Uppsala har fyra anställda på lönebidrag och hoppas kunna utöka personalen. Anstaltsbesök, hämtningar vid frigivning samt föredrag är en del av verksamheten.
— Vi kan erbjuda ett slags mellanmiljö för dem som vill lägga av med brott, en lokal med likasinnade där man får ta ansvar för andra som behöver stöd.
— Samtidigt är det viktigt att samhället hjälper till med behandling av missbrukare, bostad, jobb och annat stöd åt dem som vill sluta med kriminalitet och missbruk, säger Magnus Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!