Kris för älgstammen i länet

Det blir allt färre älgar i våra skogar. Den svenska älgstammen minskar för varje år och kvaliteten försämras. I Uppsala län befinner sig älgstammen mer eller mindre i kris. Anledningen är för hög avskjutning och då av framför allt älgtjurar.

En av de  som hoppas på jaktlycka är Per-Olov Pettersson som jagar i trakterna runt Östhammar.

En av de som hoppas på jaktlycka är Per-Olov Pettersson som jagar i trakterna runt Östhammar.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2008-10-12 11:00
I morgon måndag börjar älgjakten i Uppsala län, men det ser inte så bra ut kvalitetsmässigt.
- Det är en av de sämsta älgstammarna i Sverige, säger Bertil Lundvik, redaktör på Jägarförbundets tidskrift Svensk Jakt.
Han har sammanställt information om älgläget i de olika länen i Sverige för att kunna kartlägga älgstammens utveckling. Den generella bilden visar att älgstammen har återhämtat sig inom vissa län, men visst har det gått utför de senaste femton åren, menar Bertil Lundvik.
- Största anledningen är att jägarna skjuter för mycket älg och fel älgar. Det har varit ett samspel mellan markägare och jägare. Från skogsindustrin har man sett att skadorna varit för stora och för omfattande och jägarna har anpassat sig efter markägarnas krav.

Förra året sköts totalt 81 000 älgar i Sverige, varav 1 800 i Uppsala län. I år kommer den siffran troligtvis att vara ännu mindre.
- Jag skulle kunna tänka mig att det finns omkring 5000 älgar i Uppsala län och vi räknar med att 1700 kommer att skjutas ungefär, säger Stefan Holm, jaktvårdskonsulent och Jägarförbundets länsansvarig för Uppsala län
Eftersom de vuxna älgtjurarna länge har varit det mest attraktiva bytet har antalet minskat avsevärt på senare år. Alla vill ha hornen från en tjugotaggare att hänga upp på väggen hemma, men den höga avskjutningen påverkar älgkornas brunst negativt. Med enbart ungtjurar i närheten försenas älgkornas brunst, vilket innebär att kalvarna inte hinner växa sig lika stora inför hösten, som om betäckningen hade skett tidigare. Om ungtjurarna är alltför spensliga kan brunsten till och med utebli. Därför har Jägarförbundet nu gått ut med en handlingsplan med målet att få en mer livskraftig och kvalitativ älgstam. Bland annat rekommenderar de att minst 50 procent av avskjutningen ska vara kalvar för att kunna spara de vuxna tjurarna.
- Det jägarna kan göra är att skjuta fler kalvar och kanske införa regler som säger vilka tjurar man ska skjuta, säger Bertil Lundvik.
- Det är svårt att få genomslag överallt men på vissa ställen har man lyckats bra.

Två områden där man har lyckats vända trenden är i Småland och Blekinge där man har fått upp medelåldern på älgstammen på bara några få år.
Men trots en minskande älgstam och en kraftig reducerad rådjursstam finns det fortfarande byten kvar i skogen. De annars så illa omtyckta vildsvinen har blivit ett alltmer populärt byte i Uppland.
- Jag hör mycket från jaktkretsar att det är mycket positivt att vildsvinsstammen har ökat och etablerat sig i hela Uppsala län. Det är lite av en räddningsplanka på många håll, säger Stefan Holm.




Fotnot: Följ älgjakten på unt.se! Under måndagen följer vi med jaktlaget i Rovsättra utanför Östhammar. UNT TV har riggat en webbkamera i vakttornet och därifrån du kan följa älgjakten.
FAKTA

Älgen

- Finns i hela Sverige förutom på Gotland.
- Föredrar barr- och blandskog. Söker sig till ung skog på sommaren då den äter mycket blad från lövträden. På vintern föredrar den äldre skog där den äter kvistar av barr- och lövträd samt bärris och ljung.
- Äter upp till 10 kg föda under vinterhalvåret och tre gånger så mycket under sommaren.
- Älgkon kan få en till två kalvar.
- Exakt hur stor älgstammen är vet man inte.

Källa: Jägareförbundet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om