För att få stopp på skjutningar arrangerar Malmöpolisen då och då gruppmöten dit 10-12 kriminella åt gången bjuds in för att träffa en rad aktörer öga mot öga. De får bland annat möta en somalisk kvinna som förlorat en son. Hon berättar för gängen hur sorgen drabbar en förälder som mist ett barn.
– När man hör hennes berättelse är det svårt att hindra att det rycker i underläppen. Det brukar även gälla grabbarna som är med på mötet, säger Glen Sjögren som är kommunpolis i Malmö och koordinator för Sluta skjut-projektet i Malmö.
Som UNT rapporterat har den så kallade Sluta skjut-modellen börjat tillämpas i Uppsala. Den går ut på att myndigheterna konfronterar kriminella som deltar i skjutningar. I Malmö, som var först i landet med att använda arbetssättet, har skjutningarna halverats sedan starten 2018.
En av de som talar vid gruppträffarna i Malmö är en akutläkare som beskriver följderna av skottskador.
– Läkaren har på sig sina gröna arbetskläder och redogör för operationerna vid skottskador och hur de tvingas sätta annan sjukvård åt sidan när det kommer in ett sådant fall, berättar Glen Sjögren.
Med på mötet är även en före detta grovt kriminell person och en fängelseimam som framför sina erfarenheter.
– De kriminella får inte säga något under mötet. Men man kan se att en allvarlig stämning sprider sig i gruppen.
Myndigheterna är representerade av bland annat en polischef och en åklagare.
– Budskapet från oss inom myndigheterna är tydligt: Vi vill inte att du ska dö eller döda någon. Fortsätter ni skjuta får det konsekvenser för hela gruppen. Vi använder grupptryck så att den som ändå väljer att delta i skjutningar ska veta att hela gruppen då drabbas, berättar Glen Sjögren.
Det har flera gånger hänt att kriminella som varit med på Sluta skjut-möten ändå har fortsatt att skjuta. Polisen väljer då ut de åtta mest aktiva personerna i gruppen. Identiteten på de åtta utvalda kriminella sprids sedan inom polisen och bland de elva myndigheter som ingår i projektet.
De aktuella personerna kan räkna med att återkommande utsättas för fordonsstopp och kroppsvisiteringar, att deras bidrag granskas, att anmälningar mot dem prioriteras upp etc.
– Målet är att få dem inlåsta eller att det ska vara så jobbigt att de hoppar av. 2019 riktade vi på så här vis fokus mot elva individer och efter två månaders arbete var sju av dem inlåsta. En lämnade gruppen, han orkade inte längre med pressen, uppger Glen Sjögren.
På plats under mötet finns en publik på 40-60 personer från de kriminellas bostadsområden. Det rör sig om personer som de deltagarna känner eller kan ha träffat tidigare i livet, till exempel idrottsledare eller fritidsgårdspersonal. De är på plats som ett känslomässigt stöd åt deltagarna. Meningen är att den inledningsvis ofta spända stämningen ska lättas upp om deltagarna ser välbekanta ansikten från sitt grannskap.
Efter ungefär en timme är mötet över. De 40-60 stödpersonerna går då till en restaurang i närheten och gruppen med de kriminella slussas sedan dit. Tanken är att stödpersonerna i publiken ska fånga upp och prata med personerna i gruppen.
– De i publiken kan vår strategi och i restaurangen ska de tala om vår och deras omsorg om dessa män. Ett mål är att få dem att se möjligheten till en förändring.
Ett viktigt budskap under sammankomsten är att de som är villiga att lämna kriminaliteten kommer att erbjudas ett kraftfullt stöd. Enligt Glen Sjögren har 16 av de 236 personer som deltagit i Sluta skjut-möten sedan 2022 fått insatser av polisens avhopparverksamhet.
Man kan fråga sig varför gängkriminella över huvud taget inställer sig till sådana här möten. Förklaringen är att de är dömda till frivård och måste delta, annars riskerar de sanktioner. Än så länge har i stort sett alla inkallade dykt upp på träffarna.
Hittills har det bara skett fyra gruppmöten, bland annat har pandemin satt käppar i hjulet. En betydligt vanligare mötesform i Malmös Sluta skjut-strategi är istället individuella möten mellan myndighetspersoner och enskilda gängmedlemmar och cirka 200 sådana har genomförts.
För att Sluta skjut ska lyckas är det viktigt att de kriminella visas respekt i kontakten med myndigheterna, menar Glen Sjögren.
– Numera har vi så bra kontakt med många kriminella att en del ringt och bett oss se till att andra kriminella slutar skjuta, för själva har de blivit så trötta på det.