Kriminella gäng rekryterar ensamkommande

Ensamkommande ungdomar säljer narkotika i Uppsala på uppdrag av kriminella gäng. Det uppger Sveriges Radio.

Polistillslag mot heroinlangare på Resecentrum i Uppsala. Bilden är från februari 2017.

Polistillslag mot heroinlangare på Resecentrum i Uppsala. Bilden är från februari 2017.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2018-12-04 20:14

Anders Nilsson vid Uppsalapolisen säger till P4 Uppland att polisen känner till 30-40 ensamkommande som sysslar med narkotikaförsäljning i Uppsala efter att ha rekryterats av kriminella gäng.

Liknande problem finns i Stockholm och Göteborg.

En del ensamkommande langar knark på uppdrag av kriminella för att bekosta sitt uppehälle och det egna missbruket. Andra medverkar i hanteringen under hot eller mot löfte om sovplats.

Det har Ekot och P4 Uppland rapporterat under tisdagen.

Vintern 2017 slog Uppsalapolisen larm om att ett 60-tal ensamkommande som vistades i Uppsala missbrukade heroin. Några av dem finansierade sitt heroinmissbruk genom personrån, enligt polisen.

Vad har då hänt sedan vintern 2017 när det gäller narkotikaproblem och ensamkommande i Uppsala? Så här säger Anders Nilsson till UNT:

– Det har blivit fler som säljer narkotika. Samtidigt är det färre som använder heroin medan fler missbrukar Tramadol och hasch.

Polisen framhåller att det bara är en mindre del av de ensamkommande som är involverade i narkotikahanteringen.

Under 2015 och 2016 anvisade Migrationsverket sammanlagt 571 ensamkommande till Uppsala. Men det var betydligt fler som vistades här om man räknar in de som kommit från andra kommuner. 2016 beräknade kommunen att cirka 1 300 ensamkommande befann sig i Uppsala.

Sedan dess har mottagandet minskat kraftigt. 2017 anvisades elva ensamkommande ungdomar till Uppsala och hittills under 2018 handlar det om 20 personer.

Många ensamkommande asylsökande har förlorat rätten till boende på bland annat så kallade hvb-hem i och med att de fyllt 18 år eller fått sin ålder uppskriven.

Istället hänvisas de till Migrationsverkets förläggningar på andra håll i landet. En del har då valt att stanna i kommuner där de rotat sig men får då finansiera sitt boende på egen hand.

Det förekommer även att ensamkommande gömmer sig i Sverige efter att ha fått utvisningsbeslut. Personer inom båda dessa grupper har stora svårigheter att skaffa pengar till sitt uppehälle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!