Kriminella balter svåra att avvisa

Under våren har Uppsalapolisen varje vecka gripit flera personer med baltisk bakgrund för stöld/snatterier. Men från och med 1 maj kommer går det inte längre att avvisa dem efter avtjänat straff. Deras hemländer blir då EU-medlemmar och de själva i princip omöjliga att avvisa.

Uppsala2004-04-28 00:00
Göte Bergqvist, inspektör vid Uppsalapolisens brottsspaningsroteln, är mycket bekymrad över den ökande baltiska småbrottsligheten i länet.
- Det gäller i första hand litauiska medborgare, men även ester och letter. Brotten är huvudsakligen snatterier och stölder, ofta i stans sportaffärer. Personer som grips, häktas och döms för dessa brott kan fram till på lördag utvisas till sina hemländer, med hänvisning till att "de saknar medel för uppehälle/hemresa" eller att "det finns fara för fortsatt brottslig verksamhet".

Otillåtna frågor
Men den 1 maj, då Estland, Lettland och Litauen blir EU-medlemmar, uppstår en ny situation.
- Från och med lördag kommer det inte längre att vara tillåtet för polisen att ställa frågor om deras ekonomiska situation. och typiskt nog har vi inte fått några anvisningar från högre ort om vad vi skall göra, säger Göte Bergqvist.
- Visserligen finns det en klausul som säger att de blir avvisningsbara om de fortsätter att stjäla eller om de söker socialhjälp i Sverige. Men då är det inte längre vårt bord, utan beslutet skall underställas migrationsverket.
Göte Bergqvist är oroad över utvecklingen.
- Med många års erfarenhet som polis befarar jag en starkt ökad brottslighet i Sverige, både bland balter, polacker och ryssar. Jag har ingen statistik än, men vet att förutom Uppsala är också Enköping och Östhammart hårt drabbade.

Ökad brottslighet
Hans kolleger där bekräftar uppgifterna.
- Vi har gripit en hel del snattare från öststaterna, särskilt de baltiska länderna, under det senaste året. De största problemen finns annars utåt kusten. De kommer in där och "arbetar sig" sedan inåt landet. Jag anser att risken för ökad brottslighet i Sverige är stor i och med de nya EU-reglerna för avvisningar, säger Thomas Westin, inspektör vid Enköpingspolisen.
Hans kollega Olle Rehn, närpolischef i Östhammar, har liknande erfarenheter - fast i hans distrikt ser öststatsbrottsligheten annorlunda ut. Här handlar det
om sommarstugeinbrott, stölder av båtmotorer och bilinbrott.
- Så sent som i förra veckan hade vi mängder av bilinbrott i Gimo. Det finns iakttagelser av bilar registrerade i Litauen och Estland som vi förknippar med de stölder som begicks då.

Stal båtmotorer
Också i samband med sommarstugeinbrott i Östhammars har liknande iakttagelser gjorts - liksom under den stöldvåg som svepte över Östhammar förra sommaren då ett stort antal båtägare blev av med sina utombordsmotorer.
Olle Rehn befarar att många "lycksökare" från Baltikum kommer att söka sig till Sverige framöver.
- Det är lätt att komma hit, och det blir lättare att stanna här. Vi är ett tacksamt objekt för ohederliga människor.
Olle Bröms är kriminalinspektör på Rikspolisstyrelsen i Stockholm, och jobbar huvudsakligen med illegal invandring.
Han önskar att informationen om de nya EU-övergångsreglerna varit bättre.
- Vi har bekymmer med den här typen av brottslighet redan nu. Den "spärr" för dömda EU-medborgare inom Schengen som funnits tidigare kommer att tas bort 1 maj, och ingen sökning i brottsregister kommer längre att kunna ske. Det rör sig om en databas med 90 000 brottsligt belastade personer som kommer att försvinna över en natt.

Organiserad vardagsbrottslighet
Inom Rikspolistyrelsen i Stockholm bildades 1995 en hel avdelning som enbart sysslar med öststatsbrottslighet. Gruppen har huvudsakligen inriktat sig på grov, organiserad brottslighet, berättar P-O Forslund, kriminalkommissarie vid Östeuropagruppen.
- Men under de senaste två åren har vi också arbetat med så kallad vardagsbrottslighet. I samband med det arbetet har vi kunnat kostatera att även småbrottsligheten till vissa delar är organiserad.
Vad gäller den nya situationen när EU-reglerna träder i full kraft hänvisar han till att avdelningen utarbetat "strategiska rapporter" om den framtida brottsutvecklingen, material som för närvarande inte är offentligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!