Kriminalteknik på schemat

Azmera Kiros har DNA-analys, fingeravtryck och kluriga kriminalgåtor på schemat. Hon läser andra året på samhällsvetenskapsprogrammets profil juridik och kriminalteknik på Fyrisskolan.

Under fjärde terminen får Azmera Kiros lära sig mer om DNA-analys och att hantera en Spektrofotometer. Genom att se hur mycket ljus som absorberas i ett provrör kan man till exempel ta reda på vilket gift som användes när ryssen Aleksandr Litvinenko förgiftades i London för snart två år sedan.

Under fjärde terminen får Azmera Kiros lära sig mer om DNA-analys och att hantera en Spektrofotometer. Genom att se hur mycket ljus som absorberas i ett provrör kan man till exempel ta reda på vilket gift som användes när ryssen Aleksandr Litvinenko förgiftades i London för snart två år sedan.

Foto: Pernilla Sjöholm

Uppsala2008-11-03 00:00
Det är en engagerad skara elever som sitter i Fyrisskolans klassrum D426 en tidig tisdagsmorgon. Inga stolar gapar tomma och många händer hänger i luften. På tavlan skriver läraren Anna Söderberg Serrander upp vilka påföljder och straff som finns inom det svenska rättssystemet. Det efter att dödsskjutningen i Rödeby, då en pappa sköt ihjäl sonens mobbare, har diskuterats. Samhällsjuridik är ämnet.

På tredje bänkraden sitter Azmera Kiros. Hon är 17 år och går andra året på samhällsvetenskapsprogrammet med profilen juridik och kriminalteknik. Att hon skulle välja just samhällsvetenskap var hon säker på tidigt. Hos Gränbyskolans Syv (studie- och yrkesvägledare) blev bilden glasklar.
- Jag har alltid älskat samhällskunskap, historia och religion. Ämnen som ger mer förståelse för hur människor tänker. När jag sedan fick veta att man även kunde lägga till juridik och psykologi kändes det som om utbildningen blev mer komplett på något sätt, säger Azmera.

Azmera tillhör första årskullen med schemalagd juridik och kriminalteknik. Två klasser började förra året på Celsiusskolan men inför läsåret 2008/2009 flyttades de till Fyrisskolan. Här går nu två årskullar med fyra klasser totalt och profilen går idag även att välja om man går naturvetenskapliga programmet.
- Vi trivdes väldigt bra på Celsius och ville inte börja om på nytt igen. Men Fyrisskolan är också bra och det finns många föreningar. Jag är elevrådsrepresentant och med i styrelsen. Här finns verkligen ett starkt engagemang. Det är många som tycker mycket och som har mycket att säga.

Varje vecka har klassen två tematimmar med praktiska övningar. Hittills har de bland annat gjort ett stort arbete kring mänskliga rättigheter där krigets Rwanda synades samt besökt universitetet där de fick prova på fingeravtryck. I läroplanen ingår mycket grupparbeten och ibland sätts klasskamraterna på att debattera mot varandra.
- Det bästa med utbildningen är juridiken. Lagar, rättigheter och skillnader i världen. Det är också intressant att det oftast är verkliga fall som diskuteras. En dag pratade vi om djurplågeri och om djuren har rättigheter. Vi har både vegetarianer och veganer i klassen och det blev en bra diskussion om frågor man stöter på i vardagen.

Efter gymnasiet drömmer Azmera om långa resor till Asien.
- I skolan lär man sig mycket om Europa, Nordamerika, Canada och Afrika och Eritrea känner jag ju till för att mina föräldrar är därifrån. Men Asien, Kina och Japan vet jag inte så mycket om.

Inför nästa lektion står dvd-spelaren laddad med en film om det amerikanska terroristfånglägret Guantánamo i Kuba. En intressant diskussion väntar med all säkerhet därefter.
Azmera Kiros
Ålder: 17 år
Bor: Heidenstam
Skola/Utbildning: Fyrisskolan. Samhällsvetenskapsprogrammet med profilen juridik och kriminalteknik
Intressen: Att lyssna på musik, gärna texter med spännande budskap

Schema
Tisdag 08.30-16.30
08.30-09.40 Samhällsjuridik
09.55-11.30 Naturkunsk B
11.45-12.30 Lunch
12.30-13.45 Idrott och Hälsa A
13.45-14.30 Håltimme
14.30-16.30 Tematid
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om