Krigspiloterna har lyft från Ärna

Fyra dagar av "krig" inleddes under fredagen. Med sin bas på bland annat Ärna flygplats ska piloterna försvara Sverige från en högtekonolgisk motståndare.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2016-09-02 15:48

Det fräter i näsan av fotogendoft och motorljudet från de fyra JAS-planen som är på väg att lyfta får händerna att nästan reflexmässigt åka upp mot öronen. I det här ögonblicket är det bara soundtracket från Top Gun som fattas. Flygmaskinerna försvinner snabbt ur sikte och Stefan Granholm, observatör på Ärna flygplats, berättar att det skulle ta piloterna drygt en kvart att ta sig till Visby på Gotland. Flygvapenövningen på Ärna har just inletts.

– Den här övningen går ut på att vi ska försvara Sverige mot en så kallad högteknologisk motståndare, vilket innebär att de har avancerade flygplan som är jämbördiga med våra. Dessutom innebär det att konfliktmotståndet är det största, alltså att vi är i krig, säger förbandschefen Joakim Hjort.

I övningen deltar cirka 3 500 personer från olika delar av Sverige. Motståndarna är piloter från Finland som i övningen utgår från Gotland. På plats vid Ärna finns ungefär 200 deltagare som ska vara med i övningen som pågår fram tills tisdag.

– Vi har massvis med olika roller i den här övningen. Det är uppe i luften som den efterfrågade effekten ska levereras, men för att det ska kunna ske finns det ett stort gäng här på marken som servar, tankar, laddar och reparerar flygplanen. Sedan har vi en organisation som sköter hela flygfältet, och dessutom en ledning som kordinerar alla olika pusselbitar, säger Joakim Hjort.

Under UNT:s besök på flygplatsen berättar observatör Stefan Granholm om flygplanen som används i övningen. Med en maxhastighet på ungefär två gånger ljudets hastighet och många tusen hästkrafter krävs det att piloterna uppfyller både fysiska och mentala krav för att få framföra dem.

– Man får gå massor med utbildningar för att bli pilot för ett JAS-plan och det tar minst fem år drygt innan du är färdigutbildad. Men det är inte så att piloterna som flyger är några övermänniskor, det är viktigt att betona.

Piloterna kommer under de närmaste dagarna ha flera olika uppdrag, från luftstrid till spaning. Allting styrs av en organisation i Stockholm. Vad som kommer att ske vet varken piloterna eller ledningen i Uppsala i förväg.

Om det här vore ett riktigt anfall, skulle Sverige klara oss då?

– Det är en jättesvår fråga. Men vi skulle definitivt slåss och försvara oss. Sedan kan jag inte svara på hur det skulle gå, säger Joakim Hjort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om