Det skumpar fram på skogsvägen. En kvinna vars kläder har anor från medeltiden hoppar in i passagerarsätet. Hon guidar färden vidare till en parkering.
– Här börjar sagans värld så nu kan vi inte köra längre, säger Nina Sjöberg, som fungerar lite som lajvets allt-i-allo.
Bilens dova luftkonditionerade atmosfär ersätts av skogens varma eftermiddagssol, vaggande trädkronor och sjungande gräshoppor.
Nina Sjöberg förklarar att det finns ett ”inlajv”- och ”offlajvområde”. Inlajv äger det levande rollspelet rum, offlajv finns det tältplatser för dem som vill sova utanför sagans värld.
Deltagarna ska spendera två dygn i en skog med andra som också låtsas vara övernaturliga väsen och människor från svunnen tid.
Kategorierna av ”raser” som går att välja på lajvet är människor, svartblod, alver och naturväsen, förklarar Nina Sjöberg. Raserna har i sin tur ett urval av roller. En deltagare som är svartblod kan exempelvis vara orch, uruk-hai eller khapuler.
Men för att göra en väldigt lång historia kort finns det en massa så kallad ”lore” bakom lajvet och allt som hör det till. Tänk Sagan om ringen eller Game of thrones – vars universum är påhittade – som innehåller allt en värld kan innehålla, som gammal folktro, religion et cetera.
På så vis förvandlas skogen i Jälla till ”Edea” – som lajvets värld heter – över en helg. Väl inne i Edea gör sig verkligheten påmind genom två icke-deltagande cyklister på skogstur.
Undrar vad de och plockare av skogens delikatesser kan tänkas tro vid eventuella möten med lajvarna?
Nåväl.
På väg mot Värdshuset Galna Galten återtar Edea sitt grepp. Ett svartblod kommer gåendes. Hen grymtar och piskar på någon som verkar vara hens träl.
– Som du ser så är alla väldigt inne i sagan, säger Nina Sjöberg, samtidigt som ännu ett möte äger rum.
Den här gången med ett väsen som svamlar om elefanter, humlor och kottar och vars hud är grön. Att det är ett slags naturväsen känns inte som en vild gissning.
– Det där var ett ”knytt”. Ett naturväsen som talar lite konstigt ibland, säger Nina Sjöberg.
Värdshuset står på ett fält där gräset är slaget. Inne i det befinner sig skaparen av Edea – Robin Sjöberg, 26 år – som var på sitt första lajv när han befann sig i Nina Sjöbergs mage.
– Lajv är något som varit en stor del av mitt liv. Mycket tack vare min lajvande familj och släkt som involverat mig. Egentligen redan innan jag var född, säger Uppsalabon Robin Sjöberg.
2022 startade han sitt företag Edea Lajv AB och därefter världen Edea.
– Jag har valt att göra detta som ett företag och inte som en förening för att så småningom kunna göra Edea till ett storlajv med över 1 000 deltagare, säger han, och förklarar att storlajv sträcker sig uppemot, och ibland över, en veckas tid.
En annan dröm är att i framtiden kunna köpa ett eget lajvområde, förklarar Robin Sjöberg.
Utanför värdshuset hörs en mörk röst ropa ”de drar vapen mot oss”. Ett tumult uppstår mellan svartblod och en blandning av övriga raser. Det slagna fältet förvandlas plötsligt till ett slagfält.
Med svärd, yxor, pilbågar, och en och annan kotte, tar de kol på varandra. Antalet ”döda” stiger tills en oväntad hjältinna avbryter våldsamheterna: En svart hund charmar slagfältet med uppspelta skutt och väcker stupade till liv med sin tunga.
– Hon heter Lyra och har varit med på lajv sedan hon var 14 veckor, säger Nina Sjöberg och skrattar.
Lajvare verkar börja tidigt. Barn i varierande åldrar tyder på detta. För Robin Sjöberg är det på sätt och vis minnena från den egna barndomen som driver honom idag, förklarar han.
– Jag vill återskapa det som jag tyckte var så underbart under min uppväxt.
Men innan minnena från barndomen gav honom riktning i livet, fick han uppleva andra saker som ibland hör livet till.
– Efter studenten jobbade jag i en fabrik och vantrivdes. Sen när en närstående till mig försökte ta sitt liv kraschade jag helt. Jag blev sjukskriven under lång tid med utmattningssyndrom, ångest och ditten och datten.
Vändningen kom när han började gå i terapi. Det var då han kom ihåg vad som tidigare gett honom glädje i livet.
– Jag träffade en jättebra terapeut. Hon sa ”tänk på det du vill och gillar att göra, inte på det du inte vill göra”. Och nu har jag arrangerat mitt första lajv med hjälp av människor jag älskar.
Han betonar dock att resan inte varit lätt och att han fortfarande kämpar, men en sak vet Robin Sjöberg säkert:
– Jag gillar verkligen lajv.