Krig & fred på slottet

På Fredsmuséet i Uppsala har man under våren startat upp olika aktiviteter och verksamheter för unga som är intresserade av att engagera sig för fred och rättvisa. Kaktus hälsade på dem i slottet.

Odysseus Georgakakis, Sandra Henze, Aina Florin och Jesper Magnusson.

Odysseus Georgakakis, Sandra Henze, Aina Florin och Jesper Magnusson.

Foto: Stina Olofsson

Uppsala2008-04-16 21:14
I den gamla slottskällarens dova belysning gömmer sig Fredsmuseét, en helt färsk utställning som främst tar upp krig, fred och konstrasterna däremellan. Hela projektet sattes i gång av en nystartad och ideell förening, också den med namnet Fredsmuseum.

Ambitionen med Fredsmuseet är att skapa ett forum där ungdomar som vill engagera sig får plats och möjlighet att påverka, vilket det även lyckats göra.
- De flesta liknande föreningar som fanns då var för smala, och då ville vi skapa ett bra alternativ, säger Jesper Magnusson, som är med i organisationen.
Med ämnet krig och fred finns inte många begränsningar, och det går i princip att ta upp allt mellan himmel och jord. Temat för den här kvällen är fördomar.

Upplägget har Odysseus Georgakakis och Sandra Henze, 17 respektive 18 år gamla, satt ihop. Från början var det tänkt som en vanlig praktik men det utvecklades och blev mer av ett projekt. Nu har de arbetat med att förbereda rollspel, filmvisningar och andra slags aktiviteter och spridit ut dem över två dagar. För den här kvällen är ett tjugotal ungdomar samlade. I början får alla får presentera sig med sitt namn och en fördom man bär med sig. Avsky för norrlänningar, stockholmare, punkare, innebandyspelare, rikemansbarn och folk som går it-linjen är bara lite av det som bubblar fram.

Kort därefter delas gruppen upp i två, beroende på hudfärg. Därefter är det dags för ett slags rollspel. Man sätts man in i ett slags omvänt fantasiland, där de mörkhyade har makten och förtrycker de ljushyade. Sedan deltar alla i improviserade sketcher, som utspelas på exempelvis en arbetsintervju. Utifrån dem går det sen i diskussion att dra paralleller till hur det ser ut i vårt samhälle i dag.

Exempel på andra övningar är en där man ser sig själv i spegeln och får tänka efter vilka fördomar man själv utstrålar med sitt utseende. Även ett slags test där man utifrån människors utseende får gissa vad de svarat på olika frågor.
- Tanken med allt är att man antingen ska gå härifrån med en klump i magen och tänka "oj, fan så fördomsfull jag är", eller att man känner som att nya vägar öppnats för en, säger Odysseus.
Syftet är dock inte om att eliminera sina fördomar. Även om det nu skulle vara ambitionen så skulle det vara omöjligt, då fördomar är någonting vår hjärna är beroende av för att kunna smälta intryck.

I stället är poängen att göra oss medvetna om att fördomarna finns där, och kanske lyckas skapa någon form av distans gentemot dem. Och visst, när kvällen sen närmade sig sitt slut gick nog många hem med ny kännedom om sig själv i bagaget.

För Fredsmuseet är annars en mängd olika saker är i luften, och det är så mycket idéer att problemet snarare ligger i att ta vara på allt.
- Det finns ett helt rum avsett för ungdomar som vill göra utställningar eller bara få ut egna idéer och tankar, säger Aina Florin, som också arbetar i föreningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!