Kremls kaukasiska kris
Moskva försöker desperat upprätta någon form av stabilitet i regionen och utsåg i höstas Junus-Bek Jevkurov till president i delrepubliken. Om någon kunde sätta stopp för våldsspiralen så var det den råbarkade Jevkurov, fallskärmsjägare med erfarenhet från Tjetjenienkriget.
Men de senaste veckorna har de löst sammanhållna rebellerna intensifierat sin våldskampanj. På tre veckor har lika många dåd riktade mot myndighetsrepresentanter iscensatts i norra Kaukasus och i går morse utsattes president Jevkurov för ett bombattentat. Enligt nyhetsbyrån Tass omkom flera av presidentens livvakter i den massiva explosionen.
Jevkurov själv uppges ha fått svåra men inte livshotande skador. Rysslands president Dmitrij Medvedev fördömde omedelbart attacken som terrorism.
Mordförsöket är ett hårt slag mot det redan instabila Ingusjien och mot Kremls grepp om norra Kaukasus. Gärningsmännen misstänks tillhöra de militanta islamistgrupper som av allt att döma stärkt sin kapacitet. Ingusjien tycks ha blivit skådeplats för Tjetjenienkrigets epilog - eller kanske för ett nytt, blodigt kapitel i konflikten. Den dekorerade krigshjälten Jevkurov, som för ett decennium sedan tog kontroll över Pristinas flygplats, utmanas av anhängarna till Doku Umarov, rebelledare då som nu. I ett videomeddelande som citeras av Radio Free Europe lovade Umarov i slutet av april att 2009 skulle bli "offensivernas år".
Även Rysslands kontraterrorism präglas av allt större brutalitet. I våras avslöjade människorätts-aktivister för UNHCR att morden i Ingusjien ökar. Mellan januari och april i år dödades 59 människor i republiken - att jämföra med endast nio under samma period 2008. Säkerhetsstyrkorna uppges ligga bakom såväl mord som kidnappningar, tortyr och försvinnanden i regionen och ytterst få fall utreds. Ryssland har med andra ord valt en farlig strategi för att nå kontroll över regionen: laglöshet mot laglöshet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!