Kreativitetsdag för forskare
Henrik Ottosson, forskare och medlem i Junior Faculty inom naturvetenskap och teknik vid Uppsala universitet, var på måndagen med och arrangerade Uppsala kreativitetsdag.
Foto: Annika af Klercker
- För att unga forskare behöver stimuleras att gå utanför de på förhand uppställda forskningsinriktningarna. I dag styrs ofta yngre forskare in i större konstellationer, och riktas in mot det som gruppen redan bestämt ska göras.
Men är det inte bra att komma in i ett etablerat sammanhang?- Jo, men det måste finnas möjlighet för obunden forskning. Aktuellt nu är regeringens 24 utpekade strategiska forskningsområden. I Sverige och i många andra länder går utvecklingen åt det hållet, men politikerna kan inte på förhand bestämma var den banbrytande forskningen ska ske.
Hur skapar man förutsättningar för att yngre forskare ska lyckas bli kreativa och komma upp med något eget?
- Det är det vi diskuterar i dag. Vi har föreläsare från vitt skilda discipliner: neurologi, organisationsteori, stadsplanering, med mera, för att lära oss vad som krävs för att man ska kunna vara fri. Hur ska exempelvis ledarskapet se ut för att en grupp ska entusiasmeras?
Junior faculty företräder yngre forskare utan fast anställning. Hur är situationen för den gruppen i dag?
- Det varierar mellan fakulteterna. Inom min fakultet är det bara 10 till 15 procent som går vidare till en fast anställning. De unga forskare behöver i dag är mer egna pengar och projektmedel för att kunna bygga upp egna oberoende forskargrupper.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!