Kravkött uppfyller inte djurskyddsregler
Kravmärkt barnmat tillåter importkött som producerats på ett sätt som inte lever upp till svenska djurskyddsregler Organisationen Djurskyddet i Sverige riktar nu kritik mot Krav i Uppsala och menar att konsumenterna luras.
EU:s regler för ekomat innebär att grisarna tillåts vara försedda med en nosring för att inte böka i marken. Djuren får också hållas på betongplatta utomhus. Ingetdera av detta tillåter svenska djurskyddsregler för konventionell uppfödning.
"Ohederligt mot konsumenterna"
Krav i Uppsala har bland annat återcertifierat barnmatsprodukter från Nestlé och Hipp som är tillverkade i Tyskland respektive i Österrike. Båda fabrikaten innehåller EU-godkänt griskött Ingenstans på förpackningarna framgår grisköttets ursprungsland men enligt Krav är det alltså tyskt.
Djurskyddet i Sverige kritiserar att Krav sänkt sina tilläggskrav och anpassat dem till IFOAMs så kallade basic standards. IFOAM är en världsomspännande organisation för ekologiska livsmedel.
— Jag tycker detta är mycket ohederligt mot konsumenterna. Man kan verkligen känna sig lurad när man får reda på att exempelvis Kravgodkänt danskt griskött tillåts komma från grisar som inte ens lever upp till de svenska djurskyddsbestämmelserna. De kan ha nosring och gå ute på en hård betongplatta och kan inte tillgodose elementära behov, säger Gunnela Ståhle, styrelseledamot i Djurskyddet i Sverige.
Ser över reglerna
Anledningen till att IFOAMs regler för ett år sedan gjordes om var bland annat för att dessa ansågs stoppa upp internationaliseringen av Kravmat.
—Att skriva ut allting på förpackningarna går inte. Det skulle bli alldeles för plottrigt. Vi kan inte säga om de tyska grisarna har fötts upp med nosring eller inte. Problemet är att den här barnmaten är tillverkad av företag i Tyskland och de har säkert en uppsjö av leverantörer av kött. Men jag kan hålla med om att det behövs något slags förtydligande på förpackningarna, säger Hans Huismark.
Krav ställer dock vissa extra krav för återcertifiering av animaliska importerade produkter. De omfattar bland annat transporttider och foder.
Lena Söderberg, vd för Krav:
— Men vi har inte godkänt något danskt kött. Ska vi göra det ska köttet vara producerat enligt Kravs regler. Är köttet producerat enligt EU:s regler för ekologisk produktion som har mildare krav än Krav får det inte Kravmärkningen. Vi har också nu lagt fram ett förslag till IFOAM om att deras regelverk ska skärpas när det gäller krav på bete ute och stympning av djur. Nosringen kan man säga är ett slags stympning. Vi upplever att detta är något de tagit till sig.
Krav ser nu också över reglerna för ursprungsmärkning. Enligt Jessica Elgenstierna, pressansvarig på Krav framgår det redan i dag på barnmatburkarna var varan är producerad. Slutberedningslandet ska alltid anges. På barnmaten från Hipp anges versalerna AT som produktionsland. Enligt Livsmedelsverket är detta en förkortning för Österrike, vilket i övrigt inte framgår på förpackningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!