År 1994 grundade Lennart Nyberg Ink Club i Uppsala, ett företag som blev världsledande på bläckpatroner. Han fick utmärkelsen "Årets marknadsförare" och mottog pris av kungen.
Men på senare tid har rubrikerna handlat mer om skattehärvor och fängelsestraff. Under åren har domstolar fastställt att Lennart Nyberg och hans hustru Anna Nyberg, som varit delägare i Ink Club, ska betala 173 miljoner i skatt för odeklarerade intäkter. 49 miljoner av beloppet är straffavgifter för att de lämnat osanna uppgifter i deklarationerna.
Bakgrunden är att makarna Nyberg 2007 sålde hälften av Ink Club, enligt medieuppgifter för drygt 400 miljoner kronor. Sedan början av 2000-talet bor de i Schweiz och menar att de inte ska betala skatt i Sverige. Men flera domstolar har fastställt att de har så stark anknytning till Sverige, bland annat genom en bostadsrätt i Uppsala, att de ska skatta här i landet.
De senaste turerna framkommer i en dom som förvaltningsrätten i Uppsala klubbade i mars. Det började med att Skatteverket begärde att makarna Nyberg skulle redovisa alla inkomster de haft i Sverige eller utomlands 2009-2014, även om Nybergs inte ansåg sig vara skattskyldiga i Sverige. Men någon sådan redovisning kom aldrig.
Skatteverket gjorde då en omfattande utredning. Det visade sig att makarna Nyberg överfört 700 miljoner kronor från ett aktiebolag i Sverige till ett bolag på Cypern som de själva ägde.
300 miljoner av beloppet slussade makarna till en bank i Schweiz 2013, enligt Skatteverkets undersökning. Den innehåller flera anmärkningsvärda uppgifter.
I en årsredovisning och i andra dokument för makarnas Cypernbolag uppges att bolaget inte alls fört över 300 miljoner till makarna Nybergs schweiziska konto, vilket Skatteverket hävdar. Enligt dessa handlingar har Cypernbolaget ägts av ett annat bolag, Toletari, och det är i stället dit som de 300 miljonerna förts.
Om detta visade sig vara korrekt, att det är Toletari och inte Nybergs som tagit emot pengarna, skulle inte paret behöva skatta för dem. Men dokumenten där de här uppgifterna framgår har enligt Skatteverket upprättats först flera år efter pengaöverföringen.
Skatteverket skaffade fram Toletaris årsredovisning för 2013 från bolagsverket på Cypern. Vid den tidpunkten kände makarna Nyberg, enligt Skatteverket, inte till att en granskning pågick. I Toletaris årsredovisning från 2013 finns inga uppgifter om att bolaget mottagit några 300 miljoner, inte heller att Toletari ägt makarnas Cypernbolag. I dokumentet står att Toletari i själva verket helt saknat inkomster och dessutom varit vilande från starten.
2018 kom dock Toletari med en rättad årsredovisning där det står att Toletari mottagit 300 miljoner och dessutom ägt Cypernbolaget.
Men Skatteverket skriver att det är "mycket osannolikt" att Toletari varken känt till intäkten på 300 miljoner eller att man ägt Cypernbolaget. Enligt Skatteverket har i verkligheten de 300 miljonerna förts till Nybergs depå i en schweizisk bank.
"Det har klart framkommit" att makarna Nyberg lämnat oriktiga uppgifter, skriver förvaltningsrätten i sin dom från i mars. De döms därför att betala sammanlagt 75 miljoner i skatt och straffavgifter på 30 miljoner.
Inklusive tidigare skattehöjningar handlar det om 173 miljoner i skattekrav mot Nybergs. Det är ett av de högsta beloppen som påförts personer med Uppsalaanknytning under senare år. 173 miljoner motsvarar årslönen för 250 sjuksköterskor eller årskostnaden för 1 500 elevplatser i grundskolan.
Via advokat har Lennart Nyberg lämnat den här kommentaren: "Vi har inte bott i Sverige sedan 2005, har inga förfallna obetalda skatteskulder och domen i lägsta instans från mars i år kommer att överklagas."
Efter försäljningen av Ink Club startade Anna och Lennart Nyberg företaget Designers Revolt som tillverkade kopior av kända möbler och designföremål. Kritikerna talade om olaglig idéstöld och 2018 dömdes makarna för upphovsrättsbrott i Sveriges dittills mest omfattande rättsfall om piratkopierade designprodukter.
"Brottsligheten har varit synnerligen välplanerad", fastställde Patent- och marknadsöverdomstolen. Enligt rätten hade företag som drabbats av piratkopieringen åsamkats skador för mångmiljonbelopp.
Lennart Nyberg, i dag 65 år gammal, dömdes till två års fängelse medan Anna Nyberg, 66, fick fängelse i 1,5 år.